Σάββατο 14 Αυγούστου 2010

Το 4ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στο Δώριο

Το 4ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών διοργανώνεται την Παρασκευή 20 Αυγούστου στην πλατεία του Δωρίου και ώρα 9 το βράδυ, από τον τοπικό Σύλλογο Γυναικών.
Το τμήμα παραδοσιακών χορών "Οι Δωριείς" του συλλόγου ιδρύθηκε απ' την αγάπη προς τους παραδοσιακούς χορούς και το μεράκι των γυναικών για την παράδοση και τις ρίζες τους.
Όπως αναφέρουν, διαισθάνονταν ότι ο τόπος μας χρειαζόταν κάτι διαφορετικό, κάτι που θα συσπείρωνε τόσο τους νέους όσο και τα μεγαλύτερα άτομα προς τις αιώνιες αξίες της παράδοσης.
Στόχος του τμήματος είναι η διάσωση της παράδοσης και η προώθηση της δημοτικής μας μουσικής και των παραδοσιακών χορών, ως ενός τρόπου ψυχαγωγίας και διαμόρφωσης συνειδήσεων. Ένας ακόμη στόχος είναι η δημιουργία πολιτιστικών σχέσεων και ανταλλαγών με παρόμοια τμήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τα χορευτικά τμήματα αποτελούν τον πυρήνα του Συλλόγου Γυναικών Δωρίου. Όλες οι εκδηλώσεις, καθώς και κάθε εθνική επέτειος που τιμάται στο δήμο, πλαισιώνεται από τα χορευτικά αυτά τμήματα.
Επίσης το τμήμα έχει παραστεί σε διάφορες εκδηλώσεις και εκτός του Δήμου Δωρίου:
στο 8ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που πραγματοποιήθηκε στο Δ.Δ. Ελαιώνα του Δήμου Πύργου, στους Δήμους Μεσσήνης, Κυπαρισσίας, Αετού, Καλαμάτας, Αθήνας, Τρίπολης, Μονεμβασιάς, Νάξου, στο 1o Βαλκανικό Φεστιβάλ στο Αίγιο, στην Άρτα (Σκουφαϊκά), στα Τζανάτα Κεφαλονιάς, στη Βουλγαρία, την Τσεχία (Κρνόβ και Οστράβα στον εορτασμό των 60 χρόνων Ελληνισμού της Τσεχίας). Ακόμη, στη Σύρο, την Κω, την Τεργέστη, τη Βουδαπέστη, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη, στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο Χορού τον περασμένο Απρίλιο. Αυτή την Κυριακή θα μετέχει σε φεστιβάλ στην Σαλαμίνα και την Τρίτη σε εκδήλωση στην Μεθώνη.
Ο σύλλογος έχει στη διάθεσή του μεγάλο αριθμό ενδυμασιών (τσακώνικη, Ηπείρου, Κρήτης, Θράκης, τσολιά, Μάνης, Κυθήρων κ.ά.) που τις χρησιμοποιεί για τις εμφανίσεις του.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου