Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Προσφυγές καθυστερούν αντιπλημμυρικό έργο στον Δήμο Οιχαλίας

Κοντεύει ένας χρόνος κι ένα πολύ σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στον Δήμο Οιχαλίας, προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ, που θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το 2016, δεν έχει ακόμα ανάδοχο, ούτε καν προσωρινό μειοδότη.
Το έργο δημοπρατήθηκε πέρσι στις 14 Ιουνίου και μόλις την περασμένη Πέμπτη 27 Απριλίου η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου κάλεσε το δεύτερο μειοδότη να υποβάλλει δικαιολογητικά και να ελεγχθεί, με σκοπό να υπογράψει σύμβαση.
Το έργο έπεσε θύμα αντιδικίας εργολάβων, με συγγενική σχέση και οι προσφυγές έφθασαν μέχρι το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου δύο κλιμάκια είχαν διαφορετικές αποφάσεις.
Η δημοπρασία για τους καθαρισμούς ρεμάτων στην πλημμυρόπληκτη περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, με προϋπολογισμό 2 εκ. ευρώ, έγινε στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας πέρσι στις 14 Ιουνίου. Συμμετείχαν 24 εργολάβοι (42 απ’ όλη την Ελλάδα είχαν πάρει τεύχη δημοπράτησης) με πραγματικό και σκληρό ανταγωνισμό. Προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε ο εργολάβος Παναγιώτης Μπαρούνης του Αννίβα, με έκπτωση 79%!!
Η δεύτερη προσφορά ήταν από την εταιρεία Χρονόπουλος ΑΤΚΕΕ με 78,20!! και η τρίτη από την εργολάβο Αγγελική Μπαρούνη με 74,41!! 
Ο τρίτος μειοδότης προσέφυγε κατά του πρώτου, με αποτέλεσμα το έργο να βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα. Αρχικά, οι προσφυγές απορρίφθηκαν, αλλά η διένεξη έφθασε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, όπου μετά από αντικρουόμενες αποφάσεις δύο κλιμακίων του, το αποτέλεσμα της δημοπρασίας έγινε τελικά δεκτό. 
Το φετινό Μάρτιο κλήθηκε ο μειοδότης εντός 10ημέρου να προσκομίσει τα δικαιολογητικά που προβλέπονται. Απάντησε ότι «προσκομίζει τα δικαιολογητικά που του ζητήθηκαν, πλην όμως δηλώνει πως δεν θα προβεί στην υπογραφή της σύμβασης του έργου, διότι συντρέχουν λόγοι υγείας και συνταξιοδότησής του. Επίσης, ενημερώνει ότι η προσφορά που είχε καταθέσει, δεν είναι πλέον σε ισχύ, δεδομένου ότι παρήλθε ο χρόνος ισχύος της». 
Έτσι η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την περασμένη Πέμπτη 27 Απριλίου, έκρινε ότι «οι εκπτώσεις είναι συμφέρουσες για το Δημόσιο» και αποφάσισε «να κληθεί ο αμέσως επόμενος μειοδότης, να υποβάλλει δικαιολογητικά, να ελέγχει και αμέσως μετά να προχωρήσουμε σε έγκρισή του και υπογραφή σύμβασης του ανωτέρω έργου». 
Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, το έργο θα ξεκινήσει από τον Αύγουστο και μετά και το κακό είναι πως ούτε τον ερχόμενο χειμώνα δε θα έχει ολοκληρωθεί. 
Το έργο προβλέπει καθαρισμούς σε 17 ρέματα (Τζαμί, στο Βασιλικό, τη Μάλθη, το Χρυσοχώρι κ.λπ.), χειμάρρους (Ξερίλας, Ντουράκος, Βίας), ποταμούς (Χάραδρος, Δεσπότης, Αμφίτας, Μαυροζούμενα) και άλλα σημεία στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας. 
Το έργο, σύμφωνα με την προκήρυξη, έχει προθεσμία υλοποίησης 1 χρόνο (από την υπογραφή της σύμβασης) και η χρηματοδότησή του προέρχεται από το Πρόγραμμα 
Δημοσίων Επενδύσεων 2015. 

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου