Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Η επέτειος της εξέγερσης των Ντρέδων στο Άνω Δώριο

Γιορτάστηκε χθες Παρασκευή η 196η επέτειος της εξέγερσης και της ορκωμοσίας των Ντρέδων στο Άνω Δώριο, το θρυλικό Σουλιμά.
Στον ίδιο χώρο όπου πριν από 196 χρόνια οι αγωνιστές της περιοχής έδωσαν όρκο για την απελευθέρωση της πατρίδας και ξεκίνησαν τον αγώνα τους γράφοντας λαμπρές σελίδες στην ιστορία αυτού του τόπου, μπροστά από το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου, πραγματοποιήθηκαν και χθες οι εκδηλώσεις παρουσία πλήθους κόσμου.
Στο προαύλιο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομο και αμέσως μετά έγινε η αναπαράσταση της ορκωμοσίας από μαθητές σχολείων της περιοχής και μέλη του Συλλόγου Ελληνομνήμονες - όρκο τον οποίο, όπως και τη δέηση προς τη Μεγαλόχαρη, διάβασε ο εφημέριος του χωριού πατήρ Φώτιος Λυκοτραφίτης. Ακολούθησε κατάθεση στεφανιών, εκ μέρους της κυβέρνησης από τον βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα, τον  περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, τον δήμαρχο Οιχαλίας Αριστείδη Σταθόπουλο, τον σμήναρχο κ. Τσιώμο εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων, τον αστυνομικό διευθυντή κ. Αξιοτόπουλο, τον πύραρχο κ. Θεοφιλόπουλο, την πρόεδρο της Τ.Κ. Άνω Δωρίου Αγγελική Θεοχάρη, τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας Γιάννη Μερκούρη, τον πρόεδρο του Συλλόγου Άνω Δωρίου Δημήτρη Αλλαγιάννη, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Παναγιώτη Λούτο, τον Αλέξανδρο Παπατσώρη εκ μέρους της οικογένειας Παπατσώρη, από μαθητές του λυκείου, γυμνασίου και Δημοτικού Δωρίου.
Ποιήματα με αναφορές στα κατορθώματα των Ντρέδων απήγγειλαν οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δωρίου Μαριάννα Ζιώργα, Γιώργος Δήμας, Ματίνα Ιμπραχίμι. Στους πρωτεύσαντες μαθητές του Γενικού Λυκείου και του Γυμνασίου Δωρίου απονεμήθηκαν τιμητικά χρηματικά βραβεία από την οικογένεια Παπατσώρη τα οποία παρέδωσε ο Αλέξανδρος Παπατσώρης στη μαθήτρια του Γυμνασίου Αθηνά Παπαδοπούλου και στις μαθήτριες του Λυκείου  Χριστίνα Γαρδίκα και Άντζελα Κουλλόλι που ισοβάθμησαν.
Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη που αναφέρθηκε στον αγώνα των Ντρέδων επισημαίνοντας την σημαντική και ουσιαστική συμβολή τους. Με ιδιαίτερες αναφορές στην ανδρειοσύνη και τη λεβεντιά τους.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν μα την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Γυναικών Δωρίου, ενώ παρατέθηκε δεξίωση στο Πνευματικό Κέντρο του Συλλόγου. 
Να τονίσουμε ότι στις εκδηλώσεις μεταξύ άλλων παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος αφίχθη μετά την κατάθεση στεφανιών και για αυτό δεν κατέθεσε, η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, ο επικεφαλής της  Δημοκρατικής Πελοποννησιακής Συνεργασίας-Πράξη Ανάπτυξης Παναγιώτης Αλευράς, ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πολιτευτής Μίλτος Χρυσομάλλης.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου