Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Πρωταθλήτρια η Μεσσηνία στα δασικά προβλήματα

Έκταση 376.943 στρεμμάτων στη Μεσσηνία έχει αλλάξει χρήση από το 1945 έως σήμερα, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες και οι ιδιοκτήτες τους θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα αν δεν υποβάλλουν ένσταση έως τις 23 Μαρτίου.
Σύμφωνα μάλιστα με τα αριθμητικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στην ανάλυση του Γ. Λιάλιου στην "Καθημερινή", η Μεσσηνία είναι πρωταθλήτρια στα προβλήματα που προκαλούν οι δασικοί χάρτες και με βάση τα οποία έκταση 294.955 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων το 1945 εμφανίζεται δασωμένη στους χάρτες της Μεσσηνίας, ενώ δασικές εκτάσεις 81.988 στρεμμάτων της ίδιας χρονιάς εμφανίζονται ως καλλιεργήσιμες σήμερα. 
Αναλυτικά και σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής”: 
«Από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες σε 22 περιοχές όλης της χώρας. Οι μεγαλύτεροι από αυτούς είναι στη Λάρισα (4,9 εκατ. στρέμματα), την Αρκαδία (4,1 εκατ. στρέμματα) και την Εύβοια (3,9 εκατ. στρέμματα). Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας "Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση" (ΕΚΧΑ), που παρακολουθεί και βοηθά τη διαδικασία, το υψηλότερο ποσοστό αλλαγής χρήσης δασικών εκτάσεων καταγράφεται στη Φθιώτιδα (9,63%, περίπου 4.000 στρέμματα). Σε πραγματικούς αριθμούς, όμως, καταγράφεται στη Λάρισα: 160.522 στρέμματα (ή το 3,62%). Ακολουθεί η Ηλεία, όπου άλλαξαν χρήση 150.359 στρέμματα δασικών εκτάσεων (6% του χάρτη που αναρτήθηκε), η Λακωνία με 96.558 στρέμματα, η Μεσσηνία με 81.988 στρέμματα, η Αχαΐα με 80.147 στρέμματα και η Κοζάνη με 68.550 στρέμματα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε πολλές περιοχές είναι σημαντικές οι εκτάσεις που ακολούθησαν την αντίστροφη διαδρομή, δηλαδή δεν ήταν δασικές το 1945 και σήμερα εμφανίζονται να έχουν δασική βλάστηση (επομένως προστατεύονται πλέον από τη δασική νομοθεσία). Οι μεγαλύτερες εκτάσεις είναι στη Μεσσηνία (294.955 στρ.) και ακολουθεί η Λακωνία (221.709 στρ.), η Εύβοια (221.079 στρ.), η Αχαΐα (183.549 στρ.). Στη Θεσσαλονίκη, όπου αναρτήθηκε δασικός χάρτης 3 εκατ. στρεμμάτων, οι εκτάσεις που δασώθηκαν είναι διπλάσιες από αυτές που εκχερσώθηκαν (88 χιλιάδες στρ. έναντι 44 χιλιάδες στρ.)».
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ 
Στη συνέχεια του ρεπορτάζ αναφέρεται: 
«"Πολλοί επαγγελματίες βρήκαν την ευκαιρία να ασχοληθούν", ανέφερε στην υπηρεσιακή συνάντηση της περασμένης Τρίτης ο κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, από το τμήμα δασικών χαρτογραφήσεων Μεσσηνίας. "Πληροφορηθήκαμε ότι γίνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις σε καφενεία και σχολεία, χωρίς την παρουσία της δασικής υπηρεσίας! Μαζεύουν χωριά ολόκληρα διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι και κατευθύνουν τον κόσμο να διατυπώσει αντιρρήσεις -με την τεχνική τους βοήθεια βέβαια- επί παντός επιστητού!". Την αναστάτωση που έχει προκληθεί εκμεταλλεύθηκαν, όπως ήταν φυσικό, και πολλοί βουλευτές. Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκαν στη Βουλή περί τις 10 επερωτήσεις από σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που περιγράφουν την ανάρτηση των δασικών χαρτών ως "πηγή δεινών" και ζητούν την αναστολή της. Χαρακτηριστικό είναι ότι ανάμεσα στους επερωτώντες βουλευτές είναι και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, επί των ημερών του οποίου η υπόθεση των δασικών χαρτών ήταν "εξαφανισμένη"...
"Κάθε ημέρα γυρίζουμε στις 12 το βράδυ και το επόμενο πρωί στις 7 μας περιμένουν 10 άνθρωποι στο γραφείο", λέει ο διευθυντής Δασών Μεσσηνίας Γιώργος Σωτηρόπουλος. "Σιγά-σιγά ο κόσμος καταλαβαίνει ότι ο δασικός χάρτης μπορεί να έχει κάποια πράγματα που τον ενοχλούν, αλλά δεν είναι ο “μπαμπούλας”. Εξάλλου, οι περισσότεροι γνωρίζουν αν οι εκτάσεις που καλλιεργούν προέρχονται από “ξελόγγωμα” (σ.σ. εκχέρσωση), ανεξαρτήτως αν αυτό έγινε πριν από δέκα χρόνια ή τη δεκαετία του ’50. Όσοι έχουν παραχωρητήριο από το Δημόσιο είναι σήμερα εντάξει. Όσοι, όμως, δεν έχουν θα πρέπει να υποχρεωθούν στην εξαγορά του οικοπέδου, όπως προβλέπει ο νόμος. Ωστόσο, δεν θέλουν να διαθέσουν το ποσό που προβλέπεται (το ένα τρίτο της αντικειμενικής αξίας του οικοπέδου) γιατί είναι... σήμερα ακριβότερο από την πραγματική αξία ενός “καθαρού” οικοπέδου"».

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου