Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Εκδήλωση για την 73η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αετού

Εκδήλωση για την 73η επέτειο του ολοκαυτώματος του Αετού και τη μνήμη των θυμάτων της κατοχικής θηριωδίας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 10-9-2016 στο μαρτυρικό χωριό. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τονίστηκε πως όλοι μας οφείλουμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τις αξίες και τα ιδεώδη με τα οποία θυσιάστηκαν όλοι αυτοί και να κρατάμε ζωντανή στη μνήμη μας τη θυσία τους.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη από το μητροπολίτη Τριφυλίας και  Ολυμπίας κ.κ. Χρυσόστομο. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από το δήμαρχο Τριφυλίας Παναγιώτη Κατσίβελα που επισήμανε ότι "είμαστε εδώ όχι γιατί η συνήθεια ή το τυπικό το θέλει αλλά γιατί η καρδιά μας το θέλει. Αυτή η κοινωνία ξέρει να τιμά τους ήρωές της, είμαστε εδώ για να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν και το παράδειγμα της θυσίας τους πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους μας".
Η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη επισήμανε μεταξύ άλλων ότι "έχουμε ηθικό και πολιτικό χρέος να παλέψουμε για όλα αυτά που πάλεψαν όλοι αυτοί ενάντια στο ναζισμό και τη γερμανική κατοχή, να πούμε όχι πια πόλεμος, όχι φασισμός. Έχουμε χρέος να διεκδικήσουμε τις αποζημιώσεις και για πρώτη φορά η χώρα μας έχει εθνική στρατηγική. Πρόσφατα τελείωσε το πόρισμα της επιτροπής που είχε συγκροτηθεί και σύντομα θα συζητηθεί στο Κοινοβούλιο αλλά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".
Ομιλητής ήταν ο Βασίλειος Πετρόπουλος πρώην σχολικός σύμβουλος, προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που αναρωτήθηκε κατά πόσο θα ήταν περήφανοι σήμερα οι πρόγονοί μας και τι θα λέγαμε σε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για τη σημερινή κατάσταση στη χώρα μας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα ιστορικά γεγονότα με την ενεργή συμμετοχή του Αετού στον αντιστασιακό αγώνα, τα γεγονότα που ξεκίνησαν με την εξέγερση των κατοίκων κατά της φορολογίας, την εκτέλεση του Νικόλα Λόντου, μέχρι την επίθεση στο γερμανικό απόσπασμα και την καταστροφή που ακολούθησε με το ολοκαύτωμα του χωριού την 11η Σεπτεμβρίου 1943, όπου τίποτα δεν έμεινε όρθιο. Ένα τέτοιο συλλογικό έγκλημα, είπε, έχει μείνει ατιμώρητο ακόμη και στη δίκη που έγινε το 1968 στη Γερμανία. Κατέληξε λέγοντας πως η ελευθερία δεν είναι δεδομένη και όσο δύσκολα κατακτιέται τόσο εύκολα μπορεί να χαθεί και πως αυτό που μας έδειξε αυτός ο πόλεμος με τους 38 εκατ. νεκρούς είναι ότι στον πόλεμο ο άνθρωπος ξεπερνά σε αγριότητα και τα πιο ανήμερα θηρία.
Ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων, όπου από τον μαρτυρικό Αετό είναι οι εξής: Αλέξιος Δημ. Γκότσης (Προκόπης), Θεόδωρος Κων. Καζάντζας (Κοκώνης), Μήτρος Γρ. Ρέμπελος (Μητρογληγόρης), Κωνσταντίνος Γ. Χαϊμανάς (Γυφτογεώργακας), Γεώργιος Θ. Γεωργιλάς, Κωνσταντίνος Π. Γκότσης (Κόρος), Γεώργιος Ι. Χαϊμανάς (Γιωργιάννης). Από γειτονικά χωριά οι εξής: Κατσιάρας Κωνσταντίνος, Πετρόπουλος Μήτρος, Δημητροπούλου Γιαννούλα, Βόγκα Βασιλική (Κοπανάκι 1944), Αποστολόπουλος Μιχάλης (Κοπανάκι 1944), Μανωλόπουλος Νικόλαος, Παναγιωτόπουλος Γ. Γρηγόριος (Σελλά Τριφυλίας).
Στεφάνια στη μνήμη τους κατέθεσαν εκ μέρους της Βουλής η βουλευτής Γιώτα Κοζομπόλη, ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, εκ μέρους της Περιφέρειας η περιφερειακή σύμβουλος Αντωνία Μπούζα, ο πρόεδρος της Τ.Κ. Αετού Αντώνης Λόντος, εκ μέρους της ΕΛΑΣ ο ταξίαρχος Δημήτριος Τριγώνης, από τις Ένοπλες Δυνάμεις ο λοχαγός ΠΖ Δημήτρης Τσάμης, από το ΛΣ ο λιμενάρχης Κυπαρισσίας Ηλίας Λεμπέσης, ο πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Βόγκας (που ξεκίνησε την εκδήλωση), ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Παναγιώτης Μπασάκος, ο εκπρόσωπος των οικογενειών των θυμάτων Ιωάννης Χαϊμανάς, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνδέσμων Τριφυλίας Ευστάθιος Χαρτάλος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αετού Λίτσα Λυμπεροπούλου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοπανακίου Περικλής Αλεξανδρής.
Παρευρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής του συνδυασμού "Δημοκρατική Πελοποννησιακή Συνεργασία" Παναγιώτης Αλευράς, οι πολιτευτές Μίλτος Χρυσομάλλης και Κατερίνα Αργυροπούλου, οι αντιδήμαρχοι Τριφυλίας Γιάννης Μερκούρης, Σπύρος Χρονόπουλος, Βασίλης Παπαθεοδοσίου και ο πρώην δήμαρχος Αετού Δημήτρης Δριμής.
Πηγή: eleftheriaonline.gr -  βίντεο kopanakinews.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου