Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ανέγερση ηρώου των Μεσσηνίων που έπεσαν στους εθνικούς αγώνες από την Παλιγγενεσία του 1821 και µετέπειτα

Ο Δήμος Καλαμάτας πρόκειται να προβεί στη φιλοτέχνηση και τοποθέτηση ενός ηρώου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής για τους χιλιάδες Μεσσήνιους πεσόντες στους εθνικούς αγώνες από την Παλιγγενεσία του 1821 και μετέπειτα, σε εφαρμογή της Απόφασης 468/2015 του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρόκειται για τους συμπατριώτες μας, οι οποίοι έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος από το 1830 και εξής.
Είναι αναγκαίο να τιμηθεί η μνήμη όλων εκείνων των νέων, οι οποίοι πολέμησαν για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδος και την ελευθερία των Ελλήνων, δίδοντας και τη ζωή τους στη μάχη. Μάλιστα, σε πολλούς από αυτούς δεν αποδόθηκαν καν οι νεκρικές τιμές, καθώς είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί παρέμειναν άταφοι, όπως μεγάλος αριθμός από τους ηρωικούς νεκρούς του Ελληνοϊταλικού Πολέμου στην Αλβανία.
Η κατασκευή του Ηρώου αυτού θα αποτελεί έμπρακτη υπενθύμιση της θυσίας τους και θα λειτουργεί ως έναυσμα μνήμης και παραδειγματισμού για τις νεότερες γενιές. Επίσης, ανεξάρτητα και παράλληλα προς τις αναθηματικές στήλες ανά την Μεσσηνία, το Ηρώον αυτό θα αποδώσει την οφειλόμενη τιμή σε όλα τα τέκνα του τόπου μας που θυσιάσθηκαν για την πατρίδα, καθώς θα βρίσκεται στην έδρα του Νομού και μάλιστα στο κεντρικότερο σημείο της, την πλατεία 23ης Μαρτίου.
Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού θα ορισθεί Καλλιτεχνική Επιτροπή, σύμφωνα µε όσα προβλέπονται από το Νόμο και θα προκηρυχθεί καλλιτεχνικός διαγωνισμός.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με την Απόφαση 468/2015, ενέκρινε τη συγκρότηση επιτροπής ανέγερσης του μνημείου Μεσσηνίων πεσόντων, αποτελούμενη από τους:

1. Κουµάντο Παναγή, πρώην Δήµαρχο Καλαµάτας
2. Μανιατάκη Δηµήτριο, Πρόεδρο Μανιατάκειου Ιδρύµατος
3. Μπαζίγο Παναγιώτη, Γραμματέα Μεσσηνιακής Αµφικτιονίας
4. Κλείδωνα - Σώτου Ελένη, Εκπρόσωπο Οµογένειας
5. Τσιάλα Γεώργιο, Ταξίαρχο ε.α - Πρόεδρο Ένωσης Αποστράτων Αξιωµατικών Στρατού Ν. Μεσσηνίας
6. Μπρεδήµα Θεόδωρο, Δηµοσιογράφο - Δηµοτικό Σύµβουλο
7. Φαββατά Δηµήτριο, Δηµοτικό Σύµβουλο
8. Μπουζιάνη Παύλο, Δημοτικό Σύμβουλο
9. Φοίφα Τασία, Πρόεδρο Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας.
Για τη δημιουργία του Ηρώου αυτού ο Δήμος Καλαμάτας θα διαθέσει σημαντικό ποσό. Παρακαλούμε στην προσπάθεια αυτή να συνδράμετε κι εσείς ως αρωγοί με το ποσόν που επιθυμείτε, ώστε η συνισταμένη των προσπαθειών όλων μας, όσων κατοικούν στη Μεσσηνία αλλά και εκείνων που δραστηριοποιούνται σε άλλες περιοχές, να αποδώσει ένα μνημείο αντάξιο εκείνων που θυσίασαν τη ζωή τους, για να ζούμε ελεύθεροι.
Για τη συγκέντρωση των εθελοντικών εισφορών έχει ανοιχθεί λογαριασμός στην Εθνική Τράπεζα, με αριθμό IBAN GR 4101102200000022000169189. Αρμόδιος συντονιστής εκ μέρους της Επιτροπής είναι ο Παύλος Μπουζιάνης, Δημοτικός Σύμβουλος, τηλ. 6989 296674.

Ευελπιστούμε να ανταποκριθείτε στην προσπάθεια αυτή να τιμήσουμε την ιερή μνήμη των προγόνων μας που έπεσαν στα πεδία των μαχών του Έθνους και σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας.


Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας

Παναγιώτης Ε. Νίκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου