Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Παραδόθηκε ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη. Η Σπάρτη πολύ κοντά μας

Ένας νέος αυτοκινητόδρομος παραδόθηκε σήμερα στην κυκλοφορία και υπόσχεται να αναβαθμίσει τις οδικές διαδρομές στην νότιο-ανατολική Πελοπόννησο. Πριν από λίγο εγκαινιάστηκε με κάθε επισημότητα  ο αυτοκινητόδρομος Λεύκτρο-Σπάρτη, τμήμα του Αυτοκινητόδρομου Μορέα, παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών.
Την παραδοσιακή κορδέλα έκοψε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Ο νέος αυτοκινητόδρομος ολοκληρώνει τις 2 βασικές οδικές αρτηρίες του Αυτοκινητόδρομου Μορέα Κόρινθος-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη αφήνοντας τελευταία εκκρεμότητα την Περιμετρική Καλαμάτας που αναμένεται να λειτουργήσει το ερχόμενο Φθινόπωρο.
Το έργο περιλαμβάνει 46 χλμ σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου που θα ξεκινά με ανισόπεδο κόμβο από τον Αυτοκινητόδρομο Μορέα (τμήμα Τρίπολη-Καλαμάτα) στην περιοχή του Λεύκτρου και θα καταλήγει κυριολεκτικά στην ...πόρτα της Σπάρτης.
Διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (χωρίς ΛΕΑ) και 2 ανισόπεδους κόμβους σε Λογκάνικο και Πελλάνα, 3 γέφυρες, 2 στον ποταμό Ευρώτα (από 315 μέτρα έκαστη) και μία στον ποταμό Βουτικιώτη (275 μέτρα). Ο νέος άξονας θα καταλήγει σε ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή της Σπάρτης.
Από σήμερα οι οδηγοί θα μπορούν να διανύουν την απόσταση μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης σε κάτι λιγότερο από 2 ώρες ασφαλούς και γρήγορης οδήγησης, περίπου 20 λεπτά γρηγορότερα από το υπάρχον οδικό δίκτυο. Οι ταχύτητες που θα μπορούν να αναπτύσσουν οι οδηγοί θα είναι μέχρι 130 χλμ.
Τα 46 χλμ. του δρόμου θα απαιτούν περίπου 20 λεπτά οδήγησης ενώ όλοι οι χρόνοι από τη Σπάρτη με τα κοντινά αστικά κέντρα θα μειωθούν κατά πολύ.
Συγκεκριμένα, το Σπάρτη-Μεγαλόπολη θα γίνεται σε 25 λεπτά, το Σπάρτη-Τρίπολη σε μόλις 30 λεπτά και το Σπάρτη-Καλαμάτα σε περίπου 45 λεπτά.
Στον αυτοκινητόδρομο θα λειτουργήσει ένας σταθμός διοδίων στην περιοχή της Πετρίνας στο 10ο χλμ του αυτοκινητόδρομου. Σημαντικό στοιχείο αναφοράς είναι πως μετά τα διόδια της Πετρίνας οι μετακινήσεις στον αυτοκινητόδρομους μεταξύ των χωριών αλλά και της σύνδεσης τους με τη Σπάρτη θα γίνονται χωρίς την καταβολή διοδίων καθώς δεν θα υπάρχει σταθμός διοδίων στην κατάληξη του αυτοκινητόδρομου στη Σπάρτη.
Η λειτουργία του Λεύκτρου-Σπάρτη έχει εξαιρετική σημασία για όλη την Νότιο-Ανατολική Πελοπόννησο η οποία δεν διαθέτει καλές οδικές υποδομές. Έτσι από τη λειτουργία του νέου οδικού άξονα θα ευεργετηθεί η περιοχή της Λακωνίας, της Ανατολικής Αρκαδίας και φυσικά η Μάνη η οποία θα εξυπηρετείται πλέον διπλά έχοντας την ευκαιρία να διαλέξει διαδρομή από Καλαμάτα ή Σπάρτη. 

Πηγή: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου