Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Έκοψε την πίτα του ο Σύλλογος Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας "Ευκλής" στο Άνω Δώριο

Στο ιστορικό Άνω Δώριο έκοψαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους οι πεζοπόροι του Συλλόγου Πεζοπόρων Ορειβατών Καλαμάτας (Σ.Π.Ο.Κ.) «Ευκλής».
Το πεζοπορικό τμήμα του Ευκλή έκοψε την πίτα του την  Κυριακή (10/01) στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Δωριτών «Το Σουλιμά», στο Άνω Δώριο του Δήμου Οιχαλίας στα 600 μ. υψόμετρο. Το ορεινό Άνω Δώριο ήταν πρωτεύουσα του δήμου από το 1836 έως το 1906. Κατά την περίοδο της μεγάλης του ακμής, μάλιστα, είχε και Σχολαρχείο.
Τους πεζοπόρους υποδέχθηκε η δραστήρια νεαρή Εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας Άνω Δωρίου Αγγελική Θεοχάρη, ο αντιδήμαρχος Δήμου Οιχαλίας Αθανάσιος Κόλλιας, η κα Ελένη Θεοχάρη (μητέρα της Αγγελικής) και ο Αναστάσιος Τασιγιώργος, ο οποίος και ξενάγησε τους πεζοπόρους στο ιστορικό χωριό των Ντρέδων με τα υπέροχα δίπατα πέτρινα σπίτια, μάρτυρες ενός ένδοξου παρελθόντος.
Μεταξύ άλλων επισκέφτηκαν τον πετρόκτιστο από το 1410 ναό του Αγίου Δημητρίου. Εκεί ενημερώθηκαν από τον πάτερ Φώτιο Λυκοτραφίτη για την ορκωμοσία των Ντρέδων στις 24 Μαρτίου 1821, υπό την αρχηγία του Φιλικού στρατηγού Πρωτόπαπα Δημήτριου Παπατσώρη. Έξω από το ναό βρίσκεται το μνημείο των Ντρέδων και οι προτομές των αγωνιστών Δημήτριου Παπατσώρη (1770-1835), καθώς και του κλεφταρματολού Κόλια Πλαπούτα (1735-1827).
Μετά την περιήγηση στο σκεπασμένο από ομίχλη όμορφο χωριό, οι καλεσμένοι και οι οικοδεσπότες κατέλυσαν στην αίθουσα του δραστήριου συλλόγου, όπου αντάλλαξαν ευχές, έκοψαν την πίτα τους και γλέντησαν, απολαμβάνοντας ένα πλούσιο γεύμα.

Ο πρόεδρος του Ευκλή Παναγιώτης Κουτρούλης και η διοίκηση του συλλόγου ευχαριστούν θερμά για την φιλοξενία τον πατέρα Φώτιο Λυκοτραφίτη, τα δραστήρια μέλη του Συλλόγου Άνω Δωριτών, την Εκπρόσωπο της Τ.Κ. Άνω Δωρίου Αγγελική Θεοχάρη και την μητέρα της Ελένη, τον αντιδήμαρχο Δήμου Οιχαλίας Αθανάσιο Κόλλια και τον κύριο Αναστάσιο Τασιγιώργο. Επίσης, τις κυρίες-μέλη του Ευκλή Ελένη Πράττη, Δήμητρα Κουτρούλη και Καλλιόπη Σταρογιάννη για τις σπιτικές βασιλόπιτες που προσέφεραν. Τέλος, για την προσφορά δώρων, τα καταστήματα «Οutdoor Γιαννουλάκης Κωνσταντίνος» και το καφέ - μπαρ Luna Lounge.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου