Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

"Πράσινο φως" για τα σκουπίδια από το Ελεγκτικό Συνέδριο


Τη θετική έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015 ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Με την έγκριση αυτή ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και της αναδόχου εταιρείας ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με βάση το διαγωνισμό ΣΔΙΤ της Περιφέρειας, κόντρα στο νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης και το σχεδιασμό του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με τον… αέρα της έγκρισης ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι «υλοποιούμε ένα μεγάλο έργο για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και παραμένουμε απόλυτα συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις. Το παράδειγμά μας συνιστά το καλό παράδειγμα για τη χώρα και καταδεικνύει το πρακτικό πολιτικό αποτέλεσμα των πολιτικών μας πρωτοβουλιών». Ανέφερε πως «καταρρίπτονται πανηγυρικά όλες οι φωνές που μας κατηγορούσαν περί "αδιαφάνειας και στημένων διαγωνισμών" και ότι εξαρχής και σε όλα τα στάδιά του ο διεθνής διαγωνισμός ήταν απόλυτα διαφανής».
Συνεχίζοντας σε πανηγυρικό κλίμα είπε ότι «το έργο μας αποτελεί το πρώτο για την εφαρμογή τέτοιων ολοκληρωμένων πολιτικών στη χώρα. Σε 10 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης οι δημοτικές αρχές θα απαλλαχθούν από το μεγάλο βάρος της διαχείρισης των απορριμμάτων, την οποία θα αναλάβει πλέον ο ανάδοχος». Υποστήριξε, ακόμα, πως «έχουμε πετύχει ευρωπαϊκά ρεκόρ με το έργο αυτό, αφού επιτύχαμε να ολοκληρώσουμε σε 1,5 χρόνο το διεθνή διαγωνισμό και σε 1 χρόνο την περιβαλλοντική αδειοδότησή του, η οποία σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας υπερκαλύπτει κατά πολύ τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας». Χαρακτήρισε «κατεξοχήν πράσινο και περιβαλλοντικό» το έργο» και πρόσθεσε: «Έχουμε εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη οικονομία στον πολίτη, αφού η τιμή που προέκυψε από το διαγωνισμό είναι η μικρότερη τιμή για την ολοκληρωμένη διαχείριση αστικών απορριμμάτων στην Ευρώπη».
Να επισημάνουμε ότι με το διαγωνισμό της Περιφέρειας υπάρχουν σοβαρά κενά στην ενημέρωση, με σοβαρότερο ότι οι δήμοι δεν γνωρίζουν την τιμή που θα πληρώσουν και την ελάχιστη ποσότητα σκουπιδιών, που πρέπει να παραδώσουν.
Το έργο προβλέπει κατασκευή δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ), σε Κόρινθο και Αργολίδα και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία (στην Καλλιρρόη), Αρκαδία (στην Παλαιόχουνη) και Λακωνία (στη Σκάλα). 
Για την αποπεράτωση των εγκαταστάσεων υπολογίζεται ότι απαιτούνται 24 μήνες, ενώ 10 μήνες μετά την έναρξη κατασκευής ο ανάδοχος θα αναλάβει, σε πιλοτικό στάδιο, τη διαχείριση των απορριμμάτων. 
Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τη συμβολή του Δημοσίου (μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020) ύψους 68,5 εκ. ευρώ, τραπεζικό δανεισμό (Alpha bank) ύψους 60 εκ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 30 εκ. ευρώ. 


Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου