Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ψήφισμα - Διαμαρτυρία για το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στην Καλλιρόη

 Προς
- Εξοχότατο Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά
- Αξιότιμους  Υπουργούς  ΥΠΕΚΑ κ. Ιωάννη Μανιάτη
  Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο
  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη
- Δ/ντη Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος(ΥΠΕΚΑ)
- Περιφέρεια Πελοποννήσου Περιφερειάρχη κ. Πέτρο Τατούλη
- Αντιπεριφέρεια Μεσσηνίας Αντιπεριφερειάρχη κ. Τάκη Αλευρά
- Ευρωπαϊκή Ένωση
 - Βουλευτές Μεσσηνίας
 - Δήμους Μεσσηνίας
- Μ.Μ.Ε Περιφέρειας Πελοποννήσου (έντυπα, τηλεοπτικά, ηλεκτρονικά μέσα)
- Οικολογικές οργανώσεις με διεθνείς παρουσίες (οικολογικές, γιατροί χωρίς σύνορα, επιμελητήρια)

ΨΗΦΙΣΜΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 
   
Τους τελευταίους έξη μήνες, η κοινωνία του Δήμου Οιχαλίας, ζει μία πρωτόγνωρη στα χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας συμπεριφορά της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την πρόσφατη , κατά πλειοψηφία, γνωμοδότηση της στις  24.01.14 να εγκατασταθεί στο ΔΔ Καλλιρρόης  εργοστάσιο  επεξεργασίας απορριμμάτων, χώρο υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων και σταθμό μεταβατικής διαχείρισης απορριμμάτων που θα προέρχονται από τη Μεσσηνία, τον Δήμο Μεγαλόπολης και τον Δήμο Γόρτυνος.
Μία ιδιωτική εταιρεία με την επωνυμία «ΤΕΡΝΑ Α.Ε.» έχει ήδη επιλέξει το χώρο εγκατάστασης του εργοστασίου ερχόμενη σε συμφωνία με κάτοικο της Καλλιρόης. Αυτή η επιλογή καθώς και η γνωμοδότηση της  Περιφέρειας Πελοποννήσου έχουν  προκαλέσει την αμφισβήτηση και αγανάκτηση των κατοίκων της Καλλιρρόης, των γύρω χωριών, των Ομοσπονδιών και Συλλόγων της Μεσσηνίας με αποτέλεσμα τον αποσυντονισμό της ζωής των  με συνεχείς διαμαρτυρίες, παραστάσεις στις Αρχές, Φορείς και συμβολικό αποκλεισμό της Ε.Ο Τσακώνας-Καλού Νερού, αισθανόμενοι ότι από μια τέτοια δραστηριότητα  απειλείται η υγεία τους, η ζωή τους και το περιβάλλον. Μία περιοχή που από αρχαιοτάτων χρόνων οι κάτοικοι της απολάμβαναν τ' αγαθά της εύφορης γης η όπως αναφέρει ο Ευριπίδης στον Κρεσφόντη  για την Μεσσηνία:                                                               
 «Την καλλίκαρπη Μεσσηνία, που βρέχεται 
 από μύρια τρεχούμενα νερά,   
 άριστο βοσκοτόπι για πρόβατα και καματερά  
 Κι ούτε πολύ ψυχρή  απ' του χειμώνα τις πνοές   
 Ούτε και πάλι εξαιρετικά θερμή από το άρμα του ηλίου»
Αλλά και μια περιοχή που περικλείεται από πανάρχαια και βυζαντινά μνημεία Αρχαίο Δώριο, Μετσίκι Ψάρι, Κάστρο Μίλα, Αρχαία Ανδανεία, Καρνάσιο Άλσος.
Ακόμη  το τι επιφυλλάσουν  στον γέρο του Μωριά από τον τόπο γέννησής του, το Ραμοβούνι, να βλέπει απέναντί του το σκουπιδοεργοστάσιο.
Οι ωραιοποιημένες και παραπλανητικές υποσχέσεις διαφόρων (παραγόντων) για ιδανικό περιβάλλον μετά την λειτουργία αυτής της ρυπογόνου εστίας δεν πείθουν και τον πλέον ανυποψίαστο πολίτη. Τα ίδια έλεγαν πριν χρόνια για την ΒΙΠΕ Μελιγαλά και τώρα οι συμπατριώτες μας στην Σκάλα και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής αναπνέουν τους ρύπους που εκπέμπουν τα πυρηνελουργεία που βρίσκονται σε αυτή. Ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων χωρίς διαλογή στην πηγή και με ταφή ενός τεράστιου ποσοστού τους (πάνω από 45%) έχει απαγορευτεί δια νόμου στη βόρεια Ευρώπη (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Ολλανδία) καθώς έχει διαπιστωθεί από πολλές και εμπεριστατωμένες ιατρικές έρευνες των μεγαλυτέρων Πανεπιστημίων του κόσμου, προκαλεί  καρκινογενέσεις και τερατογενέσεις στους όμορους πληθυσμούς. Η ξεπερασμένη και απαγορευμένη αυτή μέθοδος θα επιβαρύνει τις περιοχές χωροθέτησης των μονάδων αυτών, για τα επόμενα τουλάχιστον 28 χρόνια, αποφέροντας σίγουρα κέρδη για την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. καθώς σε αντίθεση με τις παγκόσμιες τάσεις μείωσης των απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης και ευαισθητοποίησης, η παραπάνω εταιρεία εξασφαλίζει στη σύμβαση με την περιφέρεια, κατ’ ελάχιστον 150.000 τόνους ετησίως. Ακόμα κι αν δεν παράγουμε, δηλαδή, απορρίμματα, ακόμα κι αν καταφέρνουμε να τα ανακυκλώνουμε πριν τα πετάξουμε, η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. θα πληρώνεται κανονικά.
Αυτό που ζήσαμε στις  24. 01.14, ημέρα της γνωμοδότησης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου,  στην Τρίπολη φαίνεται ν' αποτελούσε προάγγελο αυτών που θ' ακολουθούσαν. Συμπατριώτες μας με πούλμαν και ΙΧ από την Αθήνα, την Καλλιρρόη και τα γύρω χωριά όπως και κάτοικοι από την Παλαιόχουνη, ένα άλλο σημείο που έχει επιλεγεί να δεχθεί και αυτό τόνους απορριμμάτων, βρέθηκαν αντιμέτωποι με  παρατεταγμένα  ΜΑΤ έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Επρόκειτο να παρακολουθήσουν την Δημόσια Διαβούλευση κατά την οποία η είσοδος επιτρέπεται σε  κάθε πολίτη προκειμένου, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό, να υποβάλλει ερωτήσεις, προτάσεις ή να εκφράσει αντιρρήσεις. Αντί να τηρηθεί ο κανονισμός ο Περιφερειάρχης και η πλειοψηφούσα παράταξη αφ' ενός δεν επέτρεψαν την είσοδο των συμπατριωτών μας οι οποίοι ταξίδεψαν ειδικά για να συμμετάσχουν στη διαδικασία αυτή και αφ' ετέρου συμπεριφέρθηκε απαξιωτικά σε ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από αυτοδιοικητικούς εκπροσώπους και επιστήμονες αναδεικνύοντας τον εαυτόν του σε γνώστη και ρυθμιστή όλων των θεμάτων. Ο κ. Τατούλης απαντούσε ως μηχανικός, γεωπόνος, γεωλόγος, δασάρχης και μάλιστα αφόρισε τις αναγνωρισμένες ιατρικές έρευνες τονίζοντας ότι είναι κι αυτός γιατρός και γνωρίζει καλύτερα! Έφτασε μάλιστα σε σημείο να διορθώνει και τους μηχανικούς της ΤΕΡΝΑ Α.Ε. οι οποίοι εμπρός στα στοιχεία που τους παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς επιστήμονες, δεν είχαν να απαντήσουν τίποτα παρά μόνο με ασάφειες.
Είναι απορίας άξιο πώς μετά την γνωμοδότηση  του Περιφερειακού Συμβουλίου δεν έχουν τοποθετηθεί στο σπουδαίο αυτό θέμα μέχρι σήμερα οι Δήμοι Καλαμάτας, Τριφυλίας, Νέστορος -Πύλου, Μεσσήνης καθώς και οι Βουλευτές του νομού μας λες και δεν τους ενδιαφέρει να δέχεται το σημείο της Καλλιρρόης το 100 % των δικών τους απορριμμάτων.
Εμείς αντιδρούμε στην εγκατάσταση μιας τέτοιας ρυπογόνου εστίας στην περιοχή μας με την υποβολή  έκθεσης που καταθέσαμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και περιλαμβάνει επιστημονικά και κοινωνικά επιχειρήματα.
Επισημαίνουμε στους Μεσσήνιους συμπατριώτες μας ότι φαίνεται δεν έχουν συνειδητοποιήσει  ένα συντελούμενο οικολογικό έγκλημα που  μεθοδεύεται   να γίνει στην Μεσσηνία με την ύπαρξη, σ’ ευθεία  απόσταση 25 χλμ, πέντε ρυπογόνων εστιών (τρεις που ήδη λειτουργούν Μεγαλόπολη-εργοστάσιο ΔΕΗ, η ΒΙΠΕ Μελιγαλά, τα  τοξικά απόβλητα των ελαιουργείων  στα ποτάμια μας και επί πλέον των δύο πού έχουν επιλεγεί  να γίνουν στη Παλαιόχουνη το 60% των απορριμμάτων και στη Καλλιρρόη το 30% αυτών).Και αυτό το έγκλημα θ' αρχίσει από τα βόρεια του νομού με την μόλυνση του αέρα και των υπογείων υδάτων για να καταλήξει με μαθηματική ακρίβεια στα νότια του.
Σε επιβεβαίωση αυτών που περιγράφουμε  η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» στο φύλλο της 21-02-14 με πρωτοσέλιδο  πηχαίο τίτλο «ΜΠΟΥΡΛΟΤΟ  ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ» αναφέρεται στην έκθεση -καταπέλτη του Ευρωπαϊκού  Κοινοβουλίου -η οποία διαπιστώνει περιβαλλοντικά  εγκλήματα  στις χωροθετήσεις  τοποθέτησης απορριμμάτων.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Διαβούλευση για τα μάτια στη Μεγαλόπολη. Το έργο στη Μεγαλόπολη είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της κριτικής  στάσης των πολιτών καθώς η δημόσια διαβούλευση και οι μη αξιόπιστες εξηγήσεις δεν ήταν αρκετές για να πείσουν τους πολίτες να εγκαταλείψουν τις αμφιβολίες τους. Αυτό φυσικά μπορεί ν αποδοθεί και στην αδιαφανή προσέγγιση των προηγούμενων δεκαετιών από τις κρατικές αρχές και τις πρακτικές που λήφθηκαν κεκλεισμένων των θυρών με μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων  copy paste αφήνοντας το κοινό απληροφόρητο...»
Αλλά και άλλη εφημερίδα η «ΚΟΝΤΡΑ ΝΕWS» στο φύλλο της 05-03-14 στο πρωτοσέλιδο της αναφέρει «Για να φάνε τα σκουπίδια ΣΚΟΤΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ  ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ αγωνίζονται  να βγάλουν τους δικούς τους δημάρχους για να πάρουν την εκμετάλλευση των σκουπιδιών που τα κέρδη τους θα είναι μεγαλύτερα από αυτά  που βγάζουν οι εφοπλιστές και πετρελαιάδες. Αυτές  οι εκλογές θα μείνουν στην ιστορία σαν εκλογές των σκουπιδιών».
Σε κανένα άλλο γεωγραφικό  σημείο της χώρας δεν θα υπάρξει τόσο ρυπογόνος επιβάρυνση όσο στην Μεσσηνία μας και δεν ονειρευόμαστε να ερημοποιηθεί αυτός ο τόπος εκτός αν κάποιοι επιθυμούν κάτι τέτοιο επαναπαυόμενοι στη σιωπή τους.
Και η ανησυχία μας αυξάνει περισσότερο γιατί όλα αυτά τα συμφέροντα μπορεί να σχεδιάζουν την εγκατάσταση και άλλων ρυπογόνων εστιών στον άξονα που περιγράψαμε παραπάνω.
Δυστυχώς αποδεικνύεται να μην εφαρμόζεται μια ενιαία  στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων με αποτέλεσμα η διαχείριση αυτή να έχει ανατεθεί σε ιδιωτικά συμφέροντα που αποβλέπουν στο κέρδος και σε βάρος της κοινωνίας (της υγείας και της ζωής των κατοίκων) και του περιβάλλοντος.
                                                      
                                          Για τους παραπάνω λόγους      

επειδή δεν θέλουμε να υποθηκεύσουμε από εγκληματική αμέλεια το μέλλον των επόμενων γενεών

-συνεχίζουμε ν' αγωνιζόμαστε με κάθε νόμιμο τρόπο και μέσο μέχρις ν' αποτραπεί η εγκατάσταση στη Καλλιρρόη  αυτής της θανατηφόρου  ρυπογόνου  εστίας στην περιοχή μας
- να επανεξετασθεί το πλαίσιο λειτουργίας διαχείρισης απορριμμάτων αξιολογώντας η ίδια η τοπική κοινωνία την χωροθέτηση τους με κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια
-στηρίζουμε συμπαραστεκόμενοι στους διωκόμενους συμπατριώτες μας κατά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις - διαμαρτυρίες.
-να πραγματοποιηθεί  εκδήλωση στο Δήμο Οιχαλίας με θέμα την διαχείριση  των απορριμμάτων
-Δεν θα δεχθούμε την απαξίωση και υποβάθμιση των περιουσιών που με τόσο μόχθο έφτιαξαν  οι προγονοί μας  αλλά ούτε και την αλλοίωση του εθνικού μας πλούτου που  λέγεται ελαιόλαδο.
                                      
                     Το ψήφισμα - διαμαρτυρία υπογράφουν

Σύλλογος Καλλιρροητών «Ο  Άγιος Δημήτριος»
Ομοσπονδία Συλλόγων –Συνδέσμων Τριφυλίας
Σύλλογος Αμφιθέας-Δωρίου
Σύλλογος Βασιλικαίων η «Αγία Τριάδα»
Σύλλογος Κοκλαίων
Σύλλογος Κωνσταντιναίων «Ο Άγιος Κωνσταντίνος»
Σύλλογος Πολίχνης «Οι Άγιοι  Ταξιάρχες»
Σύλλογος Μαρίνας «Ο Λυκάων»
Σύλλογος Μελιγαλαίων
Σύλλογος Μιλαίων «Το Ραμοβούνι»
Σύλλογος Ψαραίων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου