Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Απομακρύνεται η μονάδα από την Καλλιρρόη;

Η μυστικοπάθεια και η ανεπαρκής ενημέρωση των εμπλεκόμενων με κάθε τρόπο στην υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΤΕΡΝΑ, αλλά και από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, είναι σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη -ο οποίος δήλωσε “βαθύτατα ενοχλημένος”-, οι παράγοντες που όξυναν τα πνεύματα το τελευταίο διάστημα και λίγο έλειψε να τινάξουν στον αέρα όλη τη διαδικασία. Στη σύσκεψη που έγινε χθες το μεσημέρι στο ΥΠΕΚΑ πάντως φάνηκε ότι εκτός της Καλλιρρόης, υπάρχει η εναλλακτική λύση των Παραδεισίων, χωρίς ωστόσο να έχει ακόμα αποκλειστεί οριστικά και το Παλιοροβούνι.
Εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας πάντως πραγματοποίησαν χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ενημέρωση για το πλάνο που υπάρχει αναφορικά με τη δημιουργία μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων, σημειώνοντας ότι βάσει των δεικτών που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των υποψήφιων περιοχών, η Καλλιρρόη συγκεντρώνει την υψηλότερη βαθμολογία. Με μικρή διαφορά ακολουθούν τα Παραδείσια, με τη συγκεκριμένη περίπτωση να υστερεί έναντι της Καλλιρρόης. Αυτό που μάλιστα λείπει από την περιοχή των Παραδεισίων είναι το οικόπεδο και όπως σημειώθηκε από την εταιρεία αυτό αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριληφθεί η συγκεκριμένη λύση στο φάκελο, ενώ το γεγονός ότι υπάρχουν αναδασωτέες εκτάσεις στην περιοχή δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση. 
Δεν αποκλείστηκε πάντως και το Παλιοροβούνι. Από την πλευρά της αναδόχου επισημάνθηκε ότι βάσει των μελετών που έκανε, αποδεικνύεται πως υπάρχει ρήγμα, το οποίο καθίσταται απαγορευτικό για τη δημιουργία τέτοιας μονάδας στην περιοχή. Τόσο ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, όσο και ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Μανώλης Αγγελάκας ζήτησαν να υπάρξει άμεση επίσημη ενημέρωση από τον καθ' ύλην αρμόδιο φορέα, το ΙΓΜΕ, για να διαπιστωθεί κατά πόσο το Παλιοροβούνι θα τεθεί και τυπικά εκτός πλάνων. 
Πλέον ξεκινάει, με μέριμνα της εταιρείας, η διαδικασία ενημέρωσης φορέων, δήμων και φυσικά κατοίκων, με αρχή από τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου το αργότερο να αρχίσει η δημόσια διαβούλευση για διάστημα 62 ημερών, όπως προβλέπεται. Παράλληλα μετά την ειδική ενημερωτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά και ο νεοσύστατος πλέον ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου με πρώτο θέμα φυσικά τις εξελίξεις γύρω από τη δημιουργία των μονάδων διαχείρισης των απορριμμάτων.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν επίσης η Μεσσήνια γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ Νίκος Μαντζούφας, ο εθνικός συντονιστής για τα απόβλητα Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιώργος Κρεμλής, οι δήμαρχοι Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης (παραδίδοντας μάλιστα ψήφισμα με 300 υπογραφές κατοίκων κατά της μονάδας στην Καλλιρρόη), Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, Πύλου - Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς επίσης ο δήμαρχος Τρίπολης Γιάννης Σμυρνιώτης με την ιδιότητα του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Ηλίας Ντονάς.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Σαμπαζιώτης εισήλθε στην αίθουσα διαμαρτυρόμενος έντονα για το γεγονός ότι δεν είχαν προσκληθεί να λάβουν μέρος οι βουλευτές του νομού και ότι δεν έχουν λάβει γενικότερα επίσημη ενημέρωση και στη συνέχεια αποχώρησε. Από την πλευρά του ο κ. Μανιάτης δεσμεύθηκε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξει ενημέρωση και των βουλευτών του νομού.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου