Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Κοπή πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας από τον Σύλλογο Καλλιτσάνων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Καλλίτσαινας, την 10/2/2013, πραγματοποίησε με εξαιρετική επιτυχία την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας στο Θέατρο "Ξυλοτεχνία", Παπαρρηγοπούλου και Κωστή Παλαμά στο Περιστέρι.
Δημήτρης Γεωργόπουλος - Μαρία Λιακάκη
Στην εκδήλωση η προσέλευση ατόμων ήταν αρκετά μεγάλη και η αίθουσα του Θεάτρου αρκετά γεμάτη. Σε αυτήν μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν: ο αντιδήμαρχος Περιστερίου κ. Κακλαμάνος Μιχάλης, ο πρόεδρος της Καλλίτσαινας κ. Καραμπεσίνης Κων/νος, οι ε.α αντιστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ: κ.κ Γεωργακόπουλος Παναγιώτης (λογοτέχνης-λαογράφος από το Σιδηρόκαστρο), Τετράδης Ιωάννης (πρόεδρος της ένωσης συνταξιούχων αστυνομικών Πειραιά), ο υποστράτηγος ε.α. της ΕΛΑΣ κ. Γιαταγάνης Δημήτριος με τη σύζυγό του Ζερβουδάκη Εριέττα (επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου), οι πρόεδροι των συλλόγων: Σιδηροκαστριτών κα Λιακάκη Μαρία (φιλόλογος), Πλατανιτών κ. Λυμπερόπουλος Παναγιώτης, Άνω Δωριτών κ. Αρνόκουρος Αναστάσιος (καθώς και ο Γεν. Γραμματέας κ. Κόλλιας Νικόλαος) και της Ελαίας (Μπούζι) κ. Κάππου Κων/να (τεχνικός τροφίμων), ο Ριμπάς Στάθης (συνταξιούχος διευθυντής της Ραλλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας), ο λογοτέχνης κ. Δημήτριος Φιλντίσης από τη Βανάδα και ο καθηγητής φυσικής κ. Φιλντίσης Τάκης, επίσης από τη Βανάδα, ο οποίος έχει συντελέσει την έκδοση του βιβλίου που αναφέρεται στον ιστορικής σημασίας "Μηχανισμό Των Αντικυθήρων", που βρέθηκε σε ναυάγιο.
Παναγώτης Γεωργακόπουλος
Οι παρευρεθέντες μαζί με τα ωραία δημοτικά τραγούδια και τους χορούς απόλαυσαν μοναδικές γεύσεις, νοστιμιές, και μυρωδιές από τα αμέτρητα καλούδια (τσάι, καφέ, ποτά, κρέατα, κάθε λογής πίτες και γλυκίσματα), που παρασκεύασαν και πρόσφεραν οι ίδιες οι Καλλιτσάνες, οι οποίες πάντοτε μας εκπλήσσουν με τα φιλόξενα αισθήματά τους. Επίσης απόλαυσαν τον πολύ ωραίο και εμπνευσμένο λόγο του φίλου προέδρου του Συλλόγου της Καλλίτσαινας κ. Δημητρίου Γεωργόπουλου, που ξέρει να γεμίζει τις καρδιές όλων μας με χαρά και αγάπη για τα χωριά μας, και από τον οποίο λόγο συγκρατήσαμε μερικά αποσπάσματα, που θεωρούμε πως αξίζει να τα παραθέσουμε:
1. Τον στίχο του Οδυσσέα Ελύτη: "Τί όμορφα σαν σμίγουνε, σαν αγαπιούνται ανθρώποι, φεγγοβολούν οι ουρανοί, μοσχοβολούν οι τόποι".
2. Την ευχή και την κατάρα της μάνας στο παιδί της που φεύγει για την ξενιτιά, από το ποίημα του Γ. Δροσίνη: "Τριανταφυλλένια η στράτα σου, κρινοσπαρμένοι οι δρόμοι, για χάρη σου ν’ ανθοβολούν και τα λιθάρια ακόμη"... "στην ξενιτιά παιδί μου ό,τι και να κάνεις συγχωρεμένο να ’σαι. Κι εμάς τους γονείς αν ξεχάσεις συγχωρεμένος να ’σαι. Μα αν την πατρίδα απαρνηθείς που την λατρεύουμε όλοι, τότε να γίνει η στράτα σου, αγκάθια και τριβόλι".
3. Το αρχαίο ρητό: "Βίος ανεόρταστος, μακρά οδός απανδόκευτος". Που σημαίνει "ζωή χωρίς γιορτές, είναι δρόμος δύσβατος και ανηφορικός, χωρίς στην διαδρομή να έχει μια πηγή κι ένα πλατάνι να πιούμε λίγο νερό, να ξεδιψάσουμε, να πάρουμε μία ανάσα, για να μπορούμε να συνεχίσουμε, το δύσκολο αλλά πολύ ωραίο αγώνα της ζωής μας".
4. Τη γλυκύτατη φράση του Νικηφόρου Βρεττάκου: "Κάθε φορά που γυρίζω στο χωριό μου, νοιώθω να παραδίνομαι στην αγκαλιά της φύσης, όπως παραδόθηκε ο Χριστός, μετά την αποκαθήλωσή του, στην αγκαλιά της Παναγιάς"!!!
Ιδιαίτερα ο κ. Γεωργόπουλος τόνισε ότι ο Σύλλογός τους, πάντοτε όχι απλά θα κρατάει αναμμένη, αλλά αναμμένη και πολύ ψηλά την δάδα, των εθίμων και παραδόσεων του τόπου μας. Την πίτα ευλόγησε ο ιερέας που λειτουργεί στο Χωριό τους, π.Νικόλαος Παπαδημητρίου και την εκδήλωση χαιρέτησαν ο στρατηγός κ. Γεωργακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Περιστερίου κ. Κακλαμάνος, η πρόεδρος του συλλόγου Σιδηροκαστριτών κ. Λιακάκη και ο πρόεδρος του Συλλόγου Άνω Δωριτών κ. Αρνόκουρος.
Αγαπητοί φίλοι και γείτονες Καλλιτσάνοι, θερμά συγχαρητήρια, καλή χρονιά και πάντοτε χαρούμενες, επιτυχημένες εκδηλώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου