Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Παύλος Θεοχαρόπουλος (1923 - 1998)

Του Λεωνίδα Θεοχάρη

Γεννήθηκε στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) Μεσσηνίας, το έτος 1923 από γονείς αγρότες.
Τελείωσε το Γυμνάσιο Διαβολιτσίου και λόγω της κατοχής παρέμεινε στο χωριό του μέχρι το 1945. Την εποχή εκείνη ανέπτυξε μεγάλη αντικομμουνιστική δράση, συνελήφθη και καταδικάστηκε από τους Εαμίτες σε θάνατο. Διασώθηκε λόγω της έγκαιρης παρέμβασης των συγχωριανών και φίλων του Κων/νου και Χρήστου Χρόνη.
Με μόνα εφόδια τη θέληση, την τόλμη και την έφεση για πρόοδο πήγε στην Αθήνα το έτος 1945 και κατατάγηκε στο Σώμα της Αστυνομίας Πόλεων. Αποτέλεσε για το Σώμα επίλεκτο άνδρα και κατά γενική αναγνώριση ικανότατο στέλεχος. Προήχθηκε δε διαδοχικά σε όλους τους βαθμούς κατ’ εκλογήν. Ήταν πτυχιούχος της Παντείου Σχολής και κάτοχος της Αγγλικής γλώσσας. Μετεκπαιδεύτηκε δε και στις Η.Π.Α. σε θέματα ασφαλείας.
Συγγραφέας αξιόλογου συγγράμματος διακρινόταν πάντοτε για τη ακεραιότητα του ήθους του, ως και για την άκαμπτον προσήλωσή του στο καλώς ευνοούμενο καθήκον. Έχαιρε ιδιαίτερης εκτίμησης, χάριν στην ιδιοσυγκρασία του, στο απαράμιλλο σθένος του και στις δοκιμασμένες ηγετικές του ικανότητες.
Υπηρέτησε κατά καιρούς σε νευραλγικές υπηρεσίας της Αστυνομίας, σε κεντρικά τμήματα και παραρτήματα ασφαλείας, στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών όπου σημείωσε εξαιρετικές επιτυχίες, ως προϊστάμενος στα εμπιστευτικά τμήματα Αστυνομικής Δ/νσης Αθηνών και Αρχηγείου Αστυνομίας Πόλεων, ως καθηγητής της σχολής Υπαστυνόμων, ως διοικητής Μηχανοκινήτου και ως Δ/ντής της Δ/νσης Πειραιώς.
Η εφημερίδα «Ακρόπολις» έγραφε: «Η ανάθεσις της Αστυνομικής Δ/νσης Πειραιώς εις τον Θεοχαρόπουλον Παύλον, διακεκριμένον Αξ/κόν, εγγυάται την καλυτέραν αστυνόμευσιν της κοσμοβριθούς πόλεως, με την κοσμοπολίτικην κίνησιν και τα τόσα άλλα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν από την κοσμογονικήν της ανασυγκρότησιν. Υπό τας βεβαίας λοιπόν αυτάς προβλέψεις τον συγχαίρει και εύχεται ευόδωσιν του έργου του».
Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του Υπαρχηγού της Αστυνομίας Πόλεων. Τιμήθηκε με τις εξής διακρίσεις: μετάλλιο Αστυνομικής Αξίας, μετάλλιο Εξαιρέτου Πράξεως, Αργυρούν Σταυρό Τάγματος του Φοίνικος μετά ξιφών, Αστυνομικό Σταυρό, Χρυσό Σταυρό Β΄ τάγματος Γεωργίου Α΄ και πολλές ηθικές και τιμητικές διακρίσεις για την επαγγελματική υπεροχή και υπηρεσιακή απόδοση.
Σημ.: 2η και 3η φωτογραφία, Γεώργιος Αλεξ. Ανδριόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου