Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Γιορτάστηκε η 177η επέτειος της Μεσσηνιακής Επανάστασης στο Άνω Ψάρι

Με τα μηνύματα της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834 να είναι επίκαιρα περισσότερο παρά ποτέ την σημερινή εποχή, αλλά και την Πολιτεία να μην έχει εντάξει ακόμη την διδασκαλία της στα σχολικά βιβλία, εορτάστηκε χθες στο Άνω Ψάρι η 177η επέτειός της και τιμήθηκαν οι πρωτεργάτες της Γιαννάκης Γκρίτζαλης και Μητροπέτροβας.
Μια επανάσταση που έγινε για κοινωνικούς λόγους και άνοιξε τον δρόμο για την δημιουργία του πρώτου ελληνικού Συντάγματος στην απελευθερωμένη Ελλάδα.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την θεία λειτουργία που τελέστηκε στον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου μετά το πέρας της οποίας έγινε και επιμνημόσυνη δέηση.
Στην συνέχεια στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας και δίπλα σε ένα από τα πρώτα δημοδιδασκαλία του ελληνικού κράτους από τον Γιαννάκη Γκρίτζαλη, απόγονο του αγωνιστή, έγινε παρουσίαση του κεντρικού ομιλητή που ήταν ο Δημήτρης Πανομήτρος, λέκτορας της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος αναφέρθηκε στην Μεσσηνιακή Επανάσταση και τους πρωτεργάτες της, τους λόγους που τους οδήγησαν σε αυτή, αλλά και όλα όσα σηματοδότησε για την συνέχεια ανοίγοντας, όπως είπε, το δρόμο για να παραχωρηθεί Σύνταγμα.
Μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο Δωρίου απήγγειλαν ποιήματα με αναφορά στα γεγονότα της εποχής και την θυσία του Γιαννάκη Γκρίτζαλη. Τα ποιήματα απήγγειλαν οι μαθητές Γεώργιος Συρράκος, Νικόλαος Τσουκαλάς, Δημήτρης Κούκης και Διονύσιος Γεωργιόπουλος.
Οι εκδηλώσεις στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στο χώρο που βρίσκεται το σπίτι του Γιαννάκη Γκρίτζαλη, όπου έγινε κατάθεση στεφανιών από το γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο εκ μέρους της κυβέρνησης, τον βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη εκ μέρους της Βουλής, τον ιπτάμενο αντισμήναρχο Γρηγόριο Διόλατζη εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, το δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη, τον πρόεδρο της Τ. Κοινότητας Ψαρίου Δημήτρη Γεωργιόπουλο, τον εκπρόσωπο των αντιστασιακών οργανώσεων Γεώργιο Σπυρόπουλο, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας χωριών ορεινής Τριφυλίας Κωνσταντίνο Καράμπελα, τον πρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου Ψαραίων Διονύσιο Αθανασόπουλο, τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Άνω Μέλπειας Θανάση Καπερνέκα και τον εκπρόσωπο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Μετσίκι» Σωτήριο Κούκη.
Στο επίκαιρο μήνυμα που έχει σήμερα η Μεσσηνιακή Επανάσταση αναφέρθηκε ο κ. Αποστολόπουλος σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Αυτό που απολαμβάνουμε σήμερα δημιουργήθηκε εδώ. Και δημιουργήθηκε σε μια περίοδο που έχει τα χαρακτηριστικά της σημερινής περιόδου. Σήμερα που ο ελληνικός λαός δίνει μια άλλη μάχη, με παρόμοια χαρακτηριστικά. Δίνει την μάχη της επιβίωσης. Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο παρά να γυρίσουμε στον Κάλβο και να δούμε λίγο τις ‘’Ωδές’’ του. Σε μια από αυτές λέει: ‘’Καλύτερα να δω την χώρα μου να καίγεται από άκρη σε άκρη παρά προστάτες να ’χουμε’’. Νομίζω ότι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο». Ο βουλευτής Δημήτρης Κουσελάς αναφέρθηκε στα μηνύματα της πρώτης κοινωνικής επανάστασης μετά την απελευθέρωση, σημειώνοντας ότι το ελάχιστο που οφείλουμε είναι να διδάσκεται στα σχολικά βιβλία και για αυτό έχει καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το Σύλλογο Γυναικών Δωρίου και την παράθεση γεύματος. Στις εκδηλώσεις επίσης παραβρέθηκαν η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου, οι αντιδήμαρχοι Οιχαλίας Γιώργος Κατσαμπάνης και Ηλίας Ντονάς, ο αντιδήμαρχος Τριφυλίας Γιάννης Φιλντίσης, ο διοικητής της Π.Υ Καλαμάτας Βασίλης Καπέλιος και η διοικητής του Α.Τ Κοπανακίου Μαρία Καραγιάννη.

Πηγή: Ελευθερία

1 σχόλιο: