Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Γ. Κατσαμπάνης Αντιδήμαρχος Οιχαλίας - "Η χώρα δεν ήταν έτοιμη για τη μεταρρύθμιση"

Συνέντευξη στον Κώστα Μπούρα
Όπως λειτουργεί ο “Καλλικράτης” μέχρι σήμερα δεν μπορεί να δώσει λύσεις αλλά αντιθέτως συσσωρεύει προβλήματα, σημειώνει ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας Γιώργος Κατσαμπάνης μιλώντας στην «Ε». Τονίζει δε ότι εν μέσω της οικονομικής κρίσης η χώρα δεν ήταν έτοιμη για αυτή την μεταρρύθμιση. Επίσης ο κ. Κατσαμπάνης αναφέρεται σε θέματα που έχουν να κάνουν με την Δημοτική Ενότητα Δωρίου προσδιορίζοντας τα έργα - στόχους, αλλά και σε ζητήματα διαφάνειας και διαύγειας του δήμου για τα οποία είναι υπεύθυνος. Αναφέρεται τέλος και στον τομέα της υγείας επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στο Κέντρο Υγείας Μελιγαλά.

- Ο νέος αυτοδιοικητικός θεσμός του «Καλλικράτη» είναι γεγονός. Πώς τον κρίνετε μέχρι τώρα και πού εντοπίζετε τις βασικές του διαφοροποιήσεις;

«Η μετάβαση στον “Καλλικράτη” από τον “Καποδίστρια” τάραξε τα νερά στην αυτοδιοίκηση. Ο “Καλλικράτης” όπως μέχρι σήμερα λειτουργεί, δε νομίζω ότι μπορεί να δώσει λύσεις στην αυτοδιοίκηση, αλλά αντίθετα να συσσωρεύσει προβλήματα. Πέρα από τα οικονομικά, δηλαδή την περικοπή των πόρων ΣΑΤΑ, ΚΑΠ, κ.λπ. προσθέτει με την παραχώρηση αρμοδιοτήτων στους δήμους χωρίς τους ανάλογους πόρους, δυσβάσταχτες υποχρεώσεις. Επίσης τα συσσωρευμένα χρέη των καποδιστριακών δήμων από οφειλές έργων, δάνεια και άλλες υποχρεώσεις, τα οποία προήλθαν από την μη καταβολή της δόσης ΣΑΤΑ, δημιουργούν τεράστια προβλήματα τα οποία είναι αδύνατο να καλυφθούν με το νέο προϋπολογισμό. Επίσης οι ελλείψεις σε προσωπικό προσθέτουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του δήμου. Οι μετατάξεις υπαλλήλων από τη ΝΑΜ, κατευθύνθηκαν στην πρωτεύουσα του νομού κι έτσι οι άλλοι δήμοι βολοδέρνουν. Με τέτοιες συνθήκες δε νομίζω ότι είναι δυνατή η προσαρμογή στον “Καλλικράτη” τουλάχιστον πριν το 2013.
Γι’ αυτό πιστεύω - εάν υπολογίσουμε και την κρίση που περνάει η χώρα - ότι δεν είμαστε έτοιμοι γι’ αυτή τη μεταρρύθμιση».

- Η Δημοτική Ενότητα Δωρίου είναι μια ενότητα με πληθώρα χωριών. Πώς πιστεύετε ότι τα χωριά αυτά και γενικότερα η περιφέρεια μπορεί να ζωντανέψει μέσα από αυτό το θεσμό;

«Με τις συνθήκες που σας ανέφερα προηγουμένως, δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ζωντάνεμα γενικότερα της περιφέρειας του Δήμου Οιχαλίας.
Πώς να ζωντανέψουν τα χωριά όταν κλείνουν σχολεία σε Διαβολίτσι, Μερόπη, Ψάρι; Πώς να ζωντανέψουν όταν κλείνουν ΔΟΥ, Ταχυδρομεία κ.λπ.;
Η δημοτική αρχή του δήμου μας όμως, με μπροστάρη τον δήμαρχό μας κ. Μπάμη θα δώσει τη μάχη προς όλες τις κατευθύνσεις και πιστεύω ότι θα την κερδίσουμε. Στόχος μας είναι, στο τέλος της θητείας μας να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που παραλάβαμε σε επίπεδο ποιότητας ζωής και ανάπτυξης. Θα αφιερώσουμε τις δυνάμεις μας στην εξυπηρέτηση των πολιτών για να μην διαψεύσουμε τις ελπίδες τους, τις οποίες μας εμπιστεύθηκαν. Ζητούμε όμως από αυτούς την αρωγή τους κι εμείς τους υποσχόμεθα ότι θα τους δικαιώσουμε.
Θέλουμε τον πολίτη όχι παθητικό και ουδέτερο αλλά συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή στις επιλογές και στις δράσεις. Αυτό θα μας γεμίσει με μεγαλύτερη ευθύνη αλλά και με δύναμη ώστε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών και μαζί να συγκρουσθούμε με τις λογικές του παρελθόντος, με τα προβλήματα και οτιδήποτε πληγώνει την κοινωνία του δήμου μας».

- Ποιες προτεραιότητες θέτετε για την Δημοτική Ενότητα Δωρίου που είναι στην αρμοδιότητά σας;

«Στη Δημοτική Ενότητα Δωρίου σε επίπεδο έργων θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ το έργο “Αποχέτευση και βιολογικός καθαρισμός”. Υπάρχει μελέτη για την Τοπική Κοινότητα Δωρίου στην οποία θα προστεθούν και οι Τοπικές Κοινότητες Ψαρίου, Κόκλας, Βασιλικού. Ενδεικτικά σας αναφέρω κι άλλα έργα: Σε όλες τις τοπικές κοινότητες θα δρομολογηθούν λύσεις σε όποια προβλήματα ύδρευσης υπάρχουν. Κοινοτική οδοποιία, αγροτική οδοποιία, έργα υποδομής για την ανάδειξη του ορεινού όγκου (Νέδα). Αναπλάσεις και εξωραϊσμός πλατειών Ψαρίου, Άνω Δωρίου, ΚΑΠ και γενικότερα έργα που αφορούν την ποιότητα ζωής.
Σε αυτό το κεφάλαιο είμαστε τυχεροί διότι η προηγούμενη δημοτική αρχή του καποδιστριακού Δήμου Δωρίου μας άφησε προίκα πλεόνασμα και όχι χρέος εν συγκρίσει με άλλους δήμους που είναι χρεωμένοι και έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε κάποια έργα».

- Είστε υπεύθυνος για τους τομείς διαύγειας και διαφάνειας του δήμου. Πόσο θα μπορέσει να βοηθήσει ο νέος θεσμός στον τομέα αυτό μιας και οι ΟΤΑ σε διάφορες έρευνες κατατάσσονται πολύ ψηλά στη λίστα της διαφθοράς;

«Σε ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των πολιτών για όλες τις ενέργειες της δημοτικής αρχής προχώρησε ο δήμος μας θέτοντας σε εφαρμογή όπως ορίζει ο “Καλλικράτης” το Πρόγραμμα “Διαύγεια”. Υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Πληροφορικής του δήμου υπάλληλοι έχουν την ευθύνη της ανάρτησης ποικίλων πράξεων στο site του δήμου. Ειδικότερα αναρτώνται πράξεις κανονιστικού χαρακτήρα, πράξεις διορισμών μονομελών οργάνων, αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων και υπηρεσιών, οποιεσδήποτε ατομικές διοικητικές πράξεις και γνωμοδοτήσεις οι οποίες προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία. Με αυτό το πρόγραμμα θα ενημερώνεται άμεσα για όλες τις πράξεις της διοίκησης έχοντας στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που απαιτούνται προκειμένου να μπορεί να ασκήσει έλεγχο και να συμβάλει στη λήψη αποφάσεων και την υλοποίησή τους. Έτσι η διαφάνεια και η διαρκής και αδιαπραγμάτευτη κοινωνική λογοδοσία είναι οι δύο στερεοί πυλώνες πάνω στους οποίους θα στηριχθούμε για να αντιστρέψουμε αυτά τα ποσοστά από αυτήν την λίστα».

- Όσον αφορά την υγεία και την πρόνοια που επίσης είναι στις αρμοδιότητές σας, πώς χαρακτηρίζετε την κατάσταση στο νέο δήμο και τι σχεδιάζετε για αυτούς τους τομείς;

«Στον τομέα της υγείας, το Κέντρο Υγείας Μελιγαλά εξυπηρετεί σχεδόν το σύνολο του δήμου σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας, έχει όμως και αυτό τα προβλήματά του: Έληξε η σύμβαση παιδιάτρου και πρέπει να γίνει προκήρυξη για μόνιμο. Δεν έχει ακτινολόγο ενώ υπάρχουν ακτινολογικά μηχανήματα εδώ και χρόνια. Δεν έχει μικροβιολόγο και τέλος δεν έχει οδηγούς για το ασθενοφόρο. Υπάρχει ένας μονό οδηγός ο οποίος καλύπτει το 8ωρο και μετά δεν υπάρχει οδηγός για το 24ωρο. Σκεφτείτε εάν υπάρξει πρόβλημα πέραν του 8ώρου τι θα γίνει.
Για όλα αυτά έχει συναντηθεί ο δήμαρχος με τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας και με τον διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας ο οποίος υπεσχέθη ότι θα δώσει λύσεις. Αναμένουμε.
Στην Δημοτική Ενότητα Δωρίου λειτουργεί το Περιφερειακό Ιατρείο Δωρίου και Ψαρίου και εδώ είναι το παράνομο του χωροταξικού σχεδιασμού του “Καλλικράτη”. Το Περιφερειακό Ιατρείο Δωρίου και Ψαρίου ανήκει διοικητικά στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, με την διοίκηση του οποίου έχουμε άριστη συνεργασία. Το δε Κέντρο Υγείας Μελιγαλά στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Στο θέμα της πρόνοιας είμαστε από τους πρώτους δήμους που συστήσαμε το Γραφείο Πρόνοιας και λειτουργούμε σε επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Δεν χορηγούσαμε προνοιακά επιδόματα διότι ο “Καλλικράτης” δεν μας επιτρέπει αυτή τη στιγμή. Μετά το 2012 πρέπει να καλύψουμε και αυτό το θέμα».

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου