Τρίτη 3 Αυγούστου 2010

Κωνσταντίνος Τασιγιώργος (1911-1988)

Του Λεωνίδα Γ. Θεοχάρη

Ο Κωνσταντίνος Τασιγιώργος (1911-1988) γεννήθηκε στο Άνω Δώριο (Σουλιμά) Μεσσηνίας. Τα πρώτα του γράμματα τα έμαθε στο Δημοτικό σχολείο και στο Σχολαρχείο του χωριού του. Ήταν 12 χρονών όταν πέθανε ο πατέρας του. Αυτό δεν τον εμπόδισε να συνεχίσει τις σπουδές του και να φοιτήσει στο Γυμνάσιο της Κυπαρισσίας, από το οποίο αποφοίτησε με άριστα. Κατά την παραμονή του ως μαθητής στην πρωτεύουσα της Τριφυλίας είχε σύντροφο τη φτώχεια κι αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες.
Το έτος 1934 κατατάχθηκε στο σώμα της Αστυνομίας Πόλεων. Υπήρξε ικανότατο στέλεχος με εξέχουσα προσωπική και επαγγελματική διάκριση, γι’ αυτό και η λαμπρή σταδιοδρομία του στο σώμα υπήρξε αλματώδης και πάντοτε κατά απόλυτη εκλογή.
Πέρα της ακλόνητης αφοσίωσής του στα εθνικά ιδεώδη, διέθετε άριστη επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και επιστημονική εκπαίδευση και κοινωνική επιφάνεια, ασκούσε δε το λειτούργημα με ορθολογισμό και έμπειρη μεθοδικότητα. Εκτός από αυτά ως Αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων (5-7-1967 έως 10-12-1968, βρισκόταν πάντοτε πολύ πλησίον προς τις ανάγκες και την ψυχολογία του λαού, τον οποίο τάχτηκε να υπηρετεί. Επίλυε πρόθυμα τα αιτήματα αυτού με κατανόηση και προσήνεια και πάντοτε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και του ανθρωπισμού.
Από νεαρής ηλικίας διοίκησε με μεγάλη επιτυχία κεντρικές υπηρεσίες της Αστυνομίας Πόλεων. Ως Αστυνομικός Διευθυντής υπηρέτησε ως Υποδιοικητής της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, Διευθυντής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Υπηρεσιών, στην οποία κατά κοινή ομολογία, έδωσε θερμότερη πνοή και νέα ορθολογική κατεύθυνση.
Σε πολύ κρίσιμες για το έθνος στιγμές υπηρέτησε ως Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών, όπου αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τεράστια προβλήματα εθνικής ασφάλειας και τάξης.
Η άνω υπηρεσία, που έχει ως γνωστό, την τεράστια ευθύνη της τάξης και της ασφάλειας για ολόκληρο τον κορμό της πολυπληθούς ελληνικής πρωτεύουσας, με τον ιλιγγιωδώς διογκωθέντα ανομοιογενή και ετερόκλητο πληθυσμό, είναι η πρώτη από τις πρώτες κατ’ ουσία υπηρεσία ασφαλείας, η οποία λόγω και της υφής των πολύπλευρων θεμάτων, τα οποία χειρίζεται, έχει στενές και απόρρητες σχέσεις και με σοβαρότερα εθνικά ζητήματα.
Εδώ δε, απαιτείται και αυξημένη ικανότητα και δραστηριότητα του προϊσταμένου αυτής, ο οποίος απαραίτητα πρέπει να κοσμείται από αρετές και προσόντα άξιου άνδρα, όπως πράγματι ήταν ο επίλεκτος Κωνσταντίνος Τασιγιώργος.
Ο Κωνσταντίνος Τασιγιώργος πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και συγγραφέας αξιόλογου συγγράμματος διακρινόταν πάντοτε για την ακεραιότητα του ήθους του, καθώς και για την άκαμπτη προσήλωσή του στο καθήκον του. Έχαιρε ιδιαιτέρας εκτίμησης μεταξύ των ανδρών του σώματος χάρη στη δικαιοκρισία και τις ηγετικές του ικανότητες, ώστε από όλους κρίθηκε ανεπιφύλακτα ως ο πλέον κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
Τιμήθηκε με πολλά μετάλλια και πολλές ηθικές και τιμητικές διακρίσεις για την επαγγελματική υπεροχή και υπηρεσιακή του απόδοση.
Ως αρχηγός διαφώνησε για σοβαρό υπηρεσιακό πρόβλημα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Ιωάννη Λαδά, στον οποίο είπε: "Διαταγή από συνταγματάρχη δεν δέχομαι. Εγώ αγαπώ κι ενδιαφέρομαι για το σώμα, γιατί ξεκίνησα από αστυφύλακας και όχι εσείς". Δήλωσε παραίτηση κι έφυγε.
Σημ.: Φωτογραφίες Γεώργιος Αλεξ. Ανδριόπουλος και Γιάννης Αλεξ. Ανδριόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου