Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αθωώθηκε ο Δήμαρχος Δωρίου Αντώνης Τάκης

Αθώους έκρινε χθες το Πενταμελές Εφετείο Καλαμάτας το δήμαρχο Δωρίου Αντώνη Τάκη και τους συγκατηγορούμενούς του δημοτικούς συμβούλους Δωρίου Βασίλειο Σπυρόπουλο, Αθανάσιο Χαντζή και τον απόντα χθες Γεώργιο Κατσαμπάνη, αποδεχόμενο την έφεσή τους επί της ποινής του Τριμελούς Εφετείου - η οποία ήταν, για τον καθένα τους, φυλάκιση δύο χρόνων, με τριετή αναστολή.
Το δικαστήριο -όπως σημείωσε στην εισήγησή του ο εισαγγελέας της έδρας Γιώργος Σκλήρης, προτείνοντας την απαλλαγή και των τεσσάρων - εκτίμησε ότι στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας καταδείχθηκε παντελής έλλειψη δόλου από την πλευρά των κατηγορουμένων.
Ο εισαγγελέας τόνισε παράλληλα ότι προκύπτει υπαναχώρηση, δεδομένου ότι -όπως είπε- ο δήμαρχος αμέσως μόλις ενημερώθηκε ότι η τιμή μονάδος για έργο αγροτικής οδοποιίας ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή που όριζε το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ, ανακάλεσε τη σχετική απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής, λαμβάνοντας νέα, σύμφωνα με την καθορισμένη τιμή.
Δεν αποδείχθηκε δόλος τετελεσμένου αδικήματος αλλά πλάνη, ήταν η επισήμανση των συνηγόρων της υπεράσπισης, Πάνου Ζυγούρη - νομικού συμβούλου της ΚΕΔΚΕ - Κώστα Μαργέλη, Χρήστου Παναγιωτόπουλου και Γιώργου Ράλλη, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν παρέστη συνήγορος πολιτικής αγωγής, γεγονός που επισήμανε προς την έδρα ο καταγγέλλων Δημήτρης Κόνιαρης, αποδίδοντάς το σε μεθόδευση του δημάρχου.
Ο Δ. Κόνιαρης -μέλος του συνδυασμού τού δημάρχου, αντιδήμαρχος μέχρι και το 2005, καθώς και αντιπρόεδρος της Δημαρχιακής- δήλωσε, καταθέτοντας ως μάρτυρας κατηγορίας, ότι έκανε μηνυτήρια αναφορά όταν ως μηχανικός διαπίστωσε ότι η απόφαση της Επιτροπής, το Μάιο του 2006, προέβλεπε υπέρογκο αντίτιμο για την αγορά θραυστού υλικού, που όπως είπε ο δήμος προμηθευόταν δωρεάν. Υποστήριξε ακόμα ότι αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί όταν κλήθηκε να υπογράψει τα καθαρογραμμένα πρακτικά, εκτιμώντας παράλληλα ότι η υπόθεση αυτή «συνδέεται με εικονικά έργα, που ερευνώνται αυτό τον καιρό».
Στην απολογία του ο Αντ. Τάκης είπε ότι ο δήμος δεν είχε μηχανικό εκείνο τον καιρό και επειδή ο ίδιος δεν γνώριζε από τεχνικά ζητήματα αναζήτησε από άλλο δήμο υπόδειγμα για τη διαδικασία που ακολουθείται στα έργα αγροτικής οδοποιίας.
Υποστήριξε ακόμα ότι ο Δ. Κόνιαρης, αν και μηχανικός, δεν προστάτευσε τη Δημαρχιακή Επιτροπή και τα μέλη της, παρά προχώρησε σε δημόσια καταγγελία αργότερα, επειδή -όπως είπε ο Αντ. Τάκης- «ήθελε να γίνει δήμαρχος και γι’ αυτό καταγγέλλει τους πάντες». Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν στις απολογίες τους και οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλειος Σπυρόπουλος και Αθανάσιος Χαντζής.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου