Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Πρόταση για Δήμο Αετού με Αυλώνα, Δώριο και Είρα

Θα παρακαλούσα να καταχωρίσετε στις φιλόξενες στήλες της εφημερίδας σας την παρακάτω τελική αποτίμησή μου για τον υπό ψήφιση πλέον νόμο του «Καλλικράτη».
Αρχικά επιδιώχθηκαν οι γιγάντιες συνενώσεις στα πρότυπα των πάλαι ποτέ επαρχιών (Καλαμάτας, Μεσσήνης, Πυλίας και Τριφυλίας) με δύο κατά την γνώμη μου εκπλήξεις αν και για τους δύο δήμους είμαστε ήδη προϊδεασμένοι, συγκεκριμένα τον Δήμο Δυτικής Μάνης με έδρα την Καρδαμύλη, τον μικρό σχετικά οικισμό κυρίως γιατί υπήρξε από τον πρώτο ακόμα σχεδιασμό του ΥΠ.ΕΣ και δευτερευόντως τον Δήμο Οιχαλίας, για την αναγκαιότητα του οποίου δεν έχω πειστεί.
Η ένστασή μου προς τούτο είναι για το πώς το ισχνότατο πληθυσμιακά δημοτικό διαμέρισμα του Μελιγαλά ως έδρα του υπό σύσταση δήμου θα πρέπει να υπάρξει προικοδοτούμενο από δήμους της τέως επαρχίας Καλαμάτας και μπράβο στα Αρφαρά που διασώθηκαν την τελευταία στιγμή και της τέως επαρχίας Τριφυλίας, με τους Δήμους Δωρίου και Είρας αφού την μερίδα του λέοντος της τέως επαρχίας Μεσσήνης την καταλαμβάνει δικαιωματικά η πόλη της Μεσσήνης.
Κάτω από τις παρούσες συνθήκες οι δύο προαναφερθέντες δήμοι ίσως να συνιστούν πολυτέλεια γιατί πέραν των εδρών των τεσσάρων τέως επαρχιών, οποιοσδήποτε άλλος δήμος προστίθεται, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να συρρικνώσει το νομό μας περισσότερο απ‘ όλους στην Ελλάδα, σε σχέση με τους υπάρχοντες δήμους, αυτό να γίνεται στα πλαίσια της εξυπηρέτησης πραγματικών αναγκών.
Είναι απολύτως άδικο δήμοι με ιστορία και ακμαίοι πληθυσμιακά, όπως τα Φιλιατρά και οι Γαργαλιάνοι να συμμετέχουν ως απλά μέλη στους νέους «καλλικρατικούς» δήμους, έχουν όμως την ατυχία να βρίσκονται στην ευθεία του πεδινού τμήματος της τέως επαρχίας Τριφυλίας με τον σημερινό Δήμο Κυπαρισσίας κι εκεί είναι δύσκολο να χωρέσουν δύο δήμοι για την ίδια γεωγραφική ενότητα γιατί αναπόφευκτα η Κυπαρισσία ως παλαιά έδρα της επαρχίας, θα υποβαθμιστεί πλήρως.
Δεν είναι δυνατόν όμως και η δεύτερη σε πληθυσμό επαρχία του νομού στην προ «Καποδίστρια» εποχή να μείνει με έναν μόνο δήμο.
Ο δήμος αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Δήμο Αετού και δείτε τους λόγους:
α) Ιστορικότητας, καθ' ότι ο Αετός ανήκει στα αναγνωρισμένα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας, μόνο σ' αυτόν μετά τα Καλάβρυτα σ' ολόκληρη την Πελοπόννησο έγινε ολοκαύτωμα από τους Ναζί κατακτητές, το 1943.
β) Ορεινότητας, καθώς πληρεί από κάθε άποψη τις προϋποθέσεις γι' αυτό τον χαρακτηρισμό.
Τέλος το Κοπανάκι που αποτελεί την έδρα του είναι διαχρονικά το σημείο αναφοράς του συνόλου της Ορεινής Τριφυλίας, με πλούσια κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα και τεράστιο όπλο του το κυριακάτικο παραδοσιακό του παζάρι.
Άρα να δημιουργηθεί τώρα ο νέος Δήμος Αετού με την προσθήκη των Δήμων Αυλώνος, Δωρίου και Είρας.
Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία. Με τιμή,
Γιώργος Π. Μπεκιάρης, Πολιτικός επιστήμονας, Μεταμόρφωση Αττικής

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου