Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Κοντά μας γεννήθηκε ο '' Γέρος του Μοριά ''


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης του Κωνσταντίνου και της Γεωργίτσας (Ζαμπιάς, Τζατζιάς), το γένος Κωτσάκη, προεστού της Αλωνίσταινας, γεννήθηκε στις 3-4-1770 (Δευτέρα της Λαμπρής) κάτω από ένα δέντρο (βελανιδιά) στο βουνό Ραμοβούνι της Μεσσηνίας.

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα είχαν αρχίσει τα Ορλωφικά γεγονότα στο Μοριά και ο πατέρας του που ήταν αρματολός της Κορίνθου, είχε μεταβεί στη Μάνη. Η μάνα του καταδιωκόμενη από τον τουρκικό στρατό κρυβόταν στα βουνά μετακινούμενη συνεχώς με τα μικρά παιδιά της και τον Θεοδωράκη στην κοιλιά.

Εδώ στο Ραμοβούνι (Στο Ρουπάκι της Ρουπακόραχης Ακόβου, που λεγόταν Ραμοβούνι και Ρωμιοβούνι γιατί έμεναν μόνο Έλληνες, αντίθετα με τη γειτονική Κλόγκοβα, που έμεναν και ξένοι) την έπιασαν οι πόνοι της γέννας και ολομόναχη γέννησε τον μεγάλο ηγέτη της φυλής.

Στο Ραμοβούνι από το 2006 και κάθε χρόνο γίνεται το «Αντάμωμα των απανταχού Πελοποννησίων».
Είναι μια εκδήλωση που για πρώτη φορά διοργάνωσε ο Σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης
«Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ».
Οι φωτογραφίες που σας παρουσιάζω είναι από τον χώρο του μεγαλοπρεπούς μνημείου δίπλα στη βελανιδιά που η παράδοση λέει πως γεννήθηκε ο «Γέρος του Μοριά», λίγα μέτρα από τον επιβλητικό ανδριάντα του έφιππου στρατηλάτη ένα παλιό εκκλησάκι που κάτω από αυτό αναβλύζει μια πηγή, προσυπογράφει το ιστορικό αυτό γεγονός. Ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στο Ραμοβούνι στις 3 Απριλίου 1770.

Η πρόσβαση είναι εύκολη και ο δρόμος καινούργιος και σε αρίστη κατάσταση. Από τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτας – Πύργου, στο Δήμο Δωρίου, στο χωριό Βασιλικό, συναντάμε την πινακίδα που μας κατευθύνει στο Μνημείο που απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα και βρίσκεται σε έναν από τους παλιούς οικισμούς της Μεσσηνίας, το γραφικό Μίλα, 6χλμ. Δυτικά του Μελιγαλά (36 από Καλαμάτα), σε υψόμετρο 300 μέτρων.

Από διάφορα ευρήματα φαίνεται ότι το Μίλα κατοικείται από την Μυκηναϊκή εποχή. Το χωριό φέρει το όνομα Μίλα από το 1690. Στην περιοχή βρισκόταν κατά την Τουρκοκρατία ο μικρότερος οικισμός Ράμα ή Ραμοβούνι, όπου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο θρυλικός Γέρος του Μωριά, στον οποίο χρωστάμε την ελευθερία μας. Ο ίδιος διηγείται στον Τερτσέτη: «εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής… εις βουνό, εις ένα δένδρο από κάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενο Ραμοβούνι».

Σήμερα εδώ, έχει στηθεί ο επιβλητικός ανδριάντας του έφιππου στρατηλάτη. Στο Κάστρο του Μίλα που έχει κτισθεί στα χρόνια της Φραγκοκρατίας και διατηρείται σε καλή κατάσταση μέχρι και σήμερα, ο Κολοκοτρώνης πολέμησε ενάντια στους Τούρκους, απαλλάσσοντας τους χωρικούς από το φόρο της δεκάτης και τον Τουρκικό ζυγό.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ο Σύλλογος Πελοποννησίων «Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» Θεσσαλονίκης αποφάσισε, ως ελάχιστο φόρο τιμής για την ακροτελεύτια και ατίμητη παρακαταθήκη που μας άφησε ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ, την ανέγερση έφιππου ανδριάντα του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας, τόπο γέννησής του εκ ποσού 190.000,00 € . Μεταξύ των χορηγών ο κ. Αναστάσιος Ηλ. Καλαμπόκης, Πρόεδρος του Συλλόγου, κατέθεσε 18.000 €.

Ο έφιππος ανδριάντας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη έχει ήδη εγκατασταθεί στο βάθρο του στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας από τις 16 Αυγούστου 2007 και η Α.Ε. πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.κ. ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ τέλεσε τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα στις 20 Νοεμβρίου 2007.

Σημ: Οι πληροφορίες και οι φωτογραφίες είναι από το Μεσσηνιακό ιστολόγιο beneas και το σύλλογο Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης "Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου