Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Ντοκιμαντέρ για το Χρυσοχώρι, Χαλκιά και Κούβελα

Στα χωριά του Δήμου Δωρίου Χρυσοχώρι, Χαλκιά και Κούβελα είναι αφιερωμένο το 6ο μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ «Στην ομορφιά που χάνεται». Αποτελεί μια παραγωγή της σχολής πληροφορικής «Αλγόριθμος» της Μεσσήνης.
Το ντοκιμαντέρ στοχεύει στην προβολή και ανάδειξη των ορεινών οικισμών της Μεσσηνίας που διατηρούν τη γραφικότητά τους. Τα τρία χωριά παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ ως το τρίπτυχο μιας ξεχασμένης μελωδίας. Είναι τρία πανέμορφα στολίδια της Μεσσηνίας που συνδυάζουν την αληθινή επαφή με τη φύση, την τοπική κουλτούρα με την πραγματική ξεκούραση και ηρεμία. Παραμένουν βέβαια άγνωστα και δυστυχώς αραιοκατοικημένα.Βρίσκονται σε ένα φυσικό περιβάλλον που διακρίνεται για τις όμορφες εναλλαγές του και τη μοναδική θέα. Πέτρινα σπίτια, φροντισμένοι κήποι, ήπιες παρεμβάσεις σε πλατείες και παλαιά σπίτια είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά στοιχεία και των τριών χωριών.
Μέσα από το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτεται η γραφικότητα των χωριών, το προνόμιο της θέσης τους (μέσα στη φύση) και επισημαίνεται η μελλοντική πορεία τους. Αποτυπώνεται δηλαδή η «τραγωδία» που συντελέστηκε σε όλα σχεδόν τα ορεινά χωριά της Μεσσηνίας, που έμειναν μακριά από τη τροχιά της «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης».Παρόμοια χωριά σε άλλα μέρη της Ελλάδας σύμφωνα με τους συντελεστές του ντοκιμαντέρ, όχι μόνο δεν ερήμωσαν, αλλά προσέφεραν και κίνητρα στους νέους ανθρώπους να παραμείνουν σε αυτά καθώς αποτελούν τουριστικούς προορισμούς. Ωστόσο τα μέλη της ομάδας παραγωγής του ντοκιμαντέρ αισιοδοξούν και παροτρύνουν μέσω του ντοκιμαντέρ τους ανθρώπους των πόλεων να τα επισκεφθούν για να γνωρίσουν στιγμές ευδαιμονίας αλλά και να παρατείνουν την μοναχική ύπαρξή τους...
Το ντοκιμαντέρ μπορεί κανείς να το δει εκτός από το ιστολόγιο του Άνω Δωρίου και στο ιστολόγιο http://www.orinodorio.blogspot.com/, www.doriomess.blogspot.com. Επίσης διανέμεται δωρεάν σε cd-rom (τηλέφωνο επικοινωνίας 6945 568387).Για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ συνεργάστηκαν οι μαθητές: Σταυρούλα Χριστακοπούλου, Αλεξάνδρα Τουρλομούση, Αγγελική Γιαννακοπούλου, Στάθης Τσερπές και Αλέξανδρος Ρούτσης. Το συντονισμό της ομάδας είχε ο διευθυντής της σχολής Γιάννης Λάσκαρης, την καλλιτεχνική επιμέλεια η Νίκη Γιαννακοπούλου ενώ την τεχνική επιμέλεια είχε ο Γιάννης Λαγογιάννης.
Πηγή:Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου