Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Τα εξωκλήσια μας

Προφήτης Ηλίας 

Ο Προφήτης Ηλίας βρίσκεται στη Γρηγόραινα στη θέση Συρ-Θανάση και απέχει 1.100 μέτρα από την πλατεία του χωριού. Το παλιό εκκλησάκι βρίσκεται σε ένα υπέροχο μέρος με θέα τον Κυπαρισσιακό κόλπο, στην κορυφή της Μάλιζας. Επειδή η πρόσβαση ήταν δύσκολη, επιλέχθηκε η σημερινή του θέση που είναι προσβάσιμη σε όλους και κοντά στο χωριό.
Το γραφικό αυτό εκκλησάκι κατασκευάστηκε με δαπάνη του αειμνήστου Αναστασίου Αναγνωστόπουλου, σε αγρόκτημα ιδιοκτησίας Κων/νου Στρίγγλου, που δωρήθηκε για το σκοπό αυτό.
Το έργο αυτό έγινε με φροντίδα του αειμνήστου ιερέα Αλεξίου Ανδριόπουλου και της τότε Εκκλησιαστικής Επιτροπής.
Στη συνέχεια με μέριμνα του ομίλου γυναικών ''Η Σουλιμιώτισσα'', διαμορφώθηκε ο προαύλιος χώρος του, φτιαγμένος από πέτρα εναρμονισμένος με το περιβάλλον της Γρηγόραινας.
Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 20 Ιουλίου, ημέρα του Προφήτη Ηλία. 

Άγιος Γρηγόριος - Άγιος Παντελεήμονας 

Ο Άγιος Γρηγόριος βρίσκεται στη Γρηγόραινα σε πανοραμική θέση και απέχει 2.500 μέτρα από την πλατεία του χωριού.
Τα έτη 2000-2001 με κοινή προσπάθεια της εκκλησιαστικής επιτροπής απαρτιζόμενης από τον αείμνηστο ιερέα Αλέξιο Ανδριόπουλο και τους Νικόλαο Δημ. Πάλλα, Δημήτριο Κων. Δεδεμάδη, Ιωάννη Δήμ. Ανδριόπουλο, τον αείμνηστο Αριστείδη Σωτ. Κόντο και τον όμιλο γυναικών ''Η Σουλιμιώτισσα'', ανακαινίσθηκε εκ θεμελίων ο ιερός ναός του Αγίου Γρηγορίου.
Κατασκευάστηκε προαύλιο περιτοιχισμένο με πέτρινη μάνδρα στο βορειοδυτικό τμήμα του, μαντρότοιχος στο ανατολικό τμήμα και καμπαναριό ύψους 3,5 μέτρων, στο αριστερό μέρος του εισερχομένου στο ναό.
Παραπλεύρως του προαυλίου κατασκευάστηκε πέτρινη βρύση με γούρνα, στην οποία τρέχει γάργαρο νερό από το Βουρντάτσι.
Το παλιό εκκλησάκι - η παράδοση λέει πως χτίστηκε από τους πρώτους οικιστές το 1350 - κατεδαφίστηκε επειδή ήταν ετοιμόρροπο και στο ίδιο μέρος χτίστηκε ο καινούργιος ναός. Στις 27 Ιουλίου του 2001 έγινε η πρώτη λειτουργία, μέσα σε μεγάλο θρησκευτικό ενθουσιασμό που είχε κυριεύσει τους πιστούς.
Σε μικρή απόσταση από την εκκλησία υπήρχε το πρώτο νεκροταφείο, το οποίο χρησιμοποιούσαν εκτός από τους χωριανούς μας και οι Λαπαίοι.
Το εκκλησάκι καθιερώθηκε να γιορτάζει στις 27 Ιουλίου, γιορτή του Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού και όχι στις 25 Ιανουαρίου γιορτή του Αγίου Γρηγορίου, για δύο λόγους: από τα θεμέλια του ναού τρέχει γάργαρο νερό που πηγάζει από το Βουρντάτσι και λόγω του ότι ο χειμώνας δυσκολεύει τους πανηγυρισμούς.

Παναγία στο Καμάρι

Ο ναός της Παναγίας στο Καμάρι βρίσκεται 6,1 χιλιόμετρα από την πλατεία του χωριού, πλησίον της θέσης Δρυμί και του χωριού Χαλκιά και κατασκευάστηκε το έτος 1350.
Το έτος 2001 με ενέργειες του Προέδρου του Συλλόγου Άνω Δωριτών Κων/νου Βασ. Πάλλα, του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Άνω Δωρίου Νικολάου Δημ. Πάλλα, του ομίλου γυναικών ''Η Σουλιμιώτισσα'' και με τη συμπαράσταση του αειμνήστου ιερέα Αλεξίου Ανδριόπουλου και της τότε Εκκλησιαστικής Επιτροπής, ανακαινίσθηκε ο Ιερός Ναός της Παναγίας.  
Συγκεκριμένα κατασκευάστηκε καινούργια στέγη σε σταυροειδή ρυθμό, έγινε εσωτερικό και εξωτερικό αρμολόι, πλακοστρώσιμο, μαντρότοιχος στον προαύλιο χώρο και επισκευάστηκε η καμάρα της πηγής του νερού.
Για την κατασκευή του έργου εκτός από τους Σουλιμαίους βοήθησαν με αξιοσέβαστα ποσά φίλοι Χαλκαίοι, Πλατανίτες, Δωραίοι, Αη Γιωργαίοι και λοιποί Σουλιμοχωρίτες και μη.
Το εκκλησάκι γιορτάζει στις 1 Σεπτεμβρίου, αρχή της Ινδίκτου.

Σημ: Πολλές από τις παραπάνω πληροφορίες είναι από την εφημερίδα ''ΤΑ ΝΕΑ ΤΩΝ ΣΟΥΛΙΜΑΙΩΝ''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου