Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η βρύση του χωριού μας


Η βρύση - δεξαμενή κατασκευάστηκε το έτος 1932, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του χωριού μας (πετρόχτιστη και στο πάνω μέρος είχε πλάκες). Το έτος 1950, επί προεδρίας της Κοινότητας Άνω Δωρίου Βασιλείου Πάλλα, ανακατασκευάστηκε κι οι πλάκες αντικαταστάθηκαν από τσιμέντο.
Μέχρι την κατασκευή της οι κάτοικοι του χωριού μας έπαιρναν νερό από την πηγή της βρύσης (δεξαμενής), που βρίσκεται στη θέση Κρόνιζα και απέχει 800 μ. από το χωριό.
Το νερό μεταφέρθηκε από την αρχική του θέση στο χωριό με σωλήνες τις οποίες τοποθέτησαν σκάβοντας στην πλαγιά του όρους Μάλιζα, με προσωπική εργασία οι κάτοικοι του χωριού.
Εξυπηρετούσε όλες τις ανάγκες του χωριού (άτομα, ζώα), μέχρι το έτος 1982, έτος που το χωριό υδρεύτηκε από μία άλλη πηγή που βρίσκεται στη θέση Πολυγένι και κάθε σπίτι πια είχε το νερό του με όλα τα καλά που αυτό συνεπάγεται.
Από τότε το νερό της παλιάς βρύσης χρησιμοποιείται για τους νοσταλγούς του παρελθόντος αλλά και για τα δέντρα του πάρκου.
Το έτος 2009 με δαπάνες του Δήμου Δωρίου και του Συλλόγου Άνω Δωριτών, αναπαλαιώθηκε η παλιά βρύση (δεξαμενή) και έγινε ένα στολίδι για το χωριό.
Το έργο κατασκευάστηκε από τους αδελφούς Αλέξη και Παύλο Ντέντα.

Σημ: Οι πληροφορίες είναι από τον Κώστα Βασ. Πάλλα, το Γιάννη Α. Αλλαγιάννη και το Λεωνίδα Γ. Θεοχάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου